Чепеларското осело Забърдо с голямо послание за мир по света

Чепеларското осело Забърдо с голямо послание за мир по света

Арт инсталация от 320 войнишки каски ще бъде открита в Деня на Европа

Кметът на чепеларското село Забърдо е твърдо решен да отправи голямо послание към целия свят за мир. За целта Валентин Черпоков избира да създаде специална арт инсталация, която да стои на входа на чепеларското селище. Първите стъпки бяха напрвени през 2022 година, когато на входа на Забърдо "кацна" международният символ на мира - бял гълъб, изработен от над 200 войнишки каски. В начинанието на кмета, който е начело на населеното място за осми пореден мандат, се включва и скулпторът Антон Урдажиев от Рудозем. Двамата започват да търсят стари войнишки каски, които да помогнат на инициативата им.

Към днешна дата, две години по-късно кметът и творецът продължават да събират стари войнишки каски, за да завършат инсталацията. Двамата са събрали още 320, с които скулпторът вае думата МИР и призовават за повече разум в България и по света.

"Ние сме селски кметове, при нас няма бюджети, няма обществени поръчки, няма откъде да вземеш пари, всичко сме го направили ей така - с молене, с ходене, по цяла България съм ги събирал тия каски. Възрастен човек ми даде две. Каза, че ги били от Втората световна война", заяви Валентин Черпоков, пред Nova news.

В Деня на Европа 9 май, кметът на Забърдо планира да организира тържествено откриване на завършената арт инсталация. За целта той вече е поканил част от официалните си гости - лидерите на парламентарно представените партии. Идеята му е те да загърбят боричканията помежду си и да бъдат съпричастни с посланието за мир.

Прелюбопитен е разказът на Антон Урдажиев. По думите му при работата си с военните каски той е чувствал емоция, имал е усещането че се е докоснал до много лични истории.

"Имаше по тях разни надписи, имена, дати и на мен ми беше много странно. Защото все едно работя с някаква човешка съдба, която я притежава тази каска. Много е интересно да се работи с такова нещо, което по някакъв начин човек му е вдъхнал живот", разказа пред Nova news скулпторът. И допълни, че е подходил с особено внимание както при изработката на гълъба, така и при създаването на надписа. По думите му езикът на изкуството и езикът на мира съвпадат почти напълно и именно творчеството има силата да обединява хора с различни виждания за света. Урдажиев сподели и за изработката на гълъба.

"Той беше доста труден за мен, доста предизвикателно беше това изпълнение от самите каски да постигнем тази форма, но много добре се получи. За някои части от пластиката на гълъба беше нужно да ползвам и цели и парчета, но по-скоро няма някаква специална обработка. Заедно с кмета държахме да са по-скоро автентични, да се вижда като символ, че това е каска, да бъде запазена в цялостния º вид, за да може да се разпознава, да бъде разпознаваема", заяви скулпторът. И отбеляза, че мирът е вълшебната думичка, която ще спаси света. Това, което правят, не е за селото и за областта, а и за България. За да видят хората по света, че една малка България също може да допринесе дори и с малко, за мир.

Забърдо е старо село, пропито с древна история. Старото му име е било Чукуркьой. Днес то е наричано още "Българският Холивуд". Селището пази и прочутото забърдовско колело, изработено изцяло от дърво и измислено доста преди виенския си еквивалент.

Близо до Забърдо се намира и добре съхранен римски път. Части от античния път, свързващ пряко главния град на провинция Тракия - Филипопол към Егейското крайбрежие, известен като Виа Егнатия, са запазени по билото на планинския хребет Чернатица.

Вирни се горе