Чепеларе влага 120 хил. евро за изкуствен сняг

Чепеларе влага 120 хил. евро за изкуствен сняг

В момента на ски центъра снежната покривка е 40 см.

Родопският курорт Чепеларе ще посрещне ски сезона с нова система за изкуствен сняг, която ще покрие уязвимите места по най-дългата зелена писта на Балканския полуостров. Инвестицията за оръдията е на стопанисващото местния ски център дружество „Чепеларе курорт” и е в размер на 120 000 евро, каза изпълнителният директор на фирмата Васил Попов. Съоръженията ще бъдат разположени върху трасе от един километър. Така изкуственото заснежаване ще може да покрие 7 км писти на ски център „Мечи чал”. „Планираме да изградим 10 нови шахти за вода и да монтираме още 8 нови оръдия за сняг. Процедурата е на ниво подписване на договора с доставчика”, коментира Попов. С новата придобивка общият брой на снежните оръдия по пистите над Чепеларе ще стане 32. В момента на ски центъра снежната покривка е 40 см. Представителите на бранша се надяват инвестицията да спаси ски сезона, който миналата година се провали, тъй като системата за изкуствено заснежаване стигаше едва за 3.6 км от общо 18 км писти. Тогава от бранша отчетоха спад на скиори със 70%.

От години Чепеларе се слави като курорт на средностатистическия българин, заради народните цени в градчето и на ски центъра. Нощувката варира от 10 до 30 лв. в зависимост от категорията на хотела или къщата за гости. „Безпаричието кара хората се ограничават в почивките си. Вече имаме клиенти, които отсядат при нас само за 1-2 нощувки. Повечето наемат къщи, в които се предлагат условия за готвене и не се хранят навън”, коментира председателят на местното сдружение на хотелиери и ресторантьори Съби Маданков.

От скоро двете съседни дестинации – Пампорово и Чепеларе, се рекламират като центрове за здравен туризъм заради лековития мек планински климат, кристално чистата вода и възможностите за спорт. Районът е известен с многото слънчеви дни, ниската влага и високата отрицателна йонизация на въздуха. До 4 г. три лифта за над 60 млн. лв. ще свържат двата курорта. Инвестицията е на „Пампорово” АД, с мажоритарен собственик Цветелина Бориславова, а предложението за изменение на общия устройствен план вече е в МРРБ след одобрение от двете общини – Смолян и Чепеларе, и областния управител.

В Пампорово вече започна обработката на пистите за предстоящия сезон. С днешна дата на писта „Стената” са монтирани три уреда за свободния стил в сноуборда, каза Иван Фърков, мениджър на фънк парка в Пампорово. „При следващия снеговалеж ще имаме изцяло готова писта и ще пуснем влека на „Стената”, коментира той.

Вирни се горе