Чепеларе се подготвя за домакинство на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Чепеларе се подготвя за домакинство  на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Кметът на родопската община Боран Хаджиев обяви, че тази година ще бъде връчен приз за „Най-добър хотелиер“

Чепеларе се подготвя за домакинство на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Това стана ясно днес на пресконференция по повод юбилейното издание на конгреса, която се проведе в административната сграда на Чепеларе в курорта Пампорово. Мащабният форум ще се състои на 11 и 12 септември, 2023 г. Темата на конгреса е „Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации".

В срещата с медиите участваха: Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе, търговският директор на Пампорово АД Таня Маринова, д-р Сийка Кацарова – председател на УС на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, Чила Мезоси – главен секретар на Европейската СПА Асоциация, Кармен Щрук – зам.-главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, зам.-областният управител Христо Станчев и др.

Боран Хаджиев откри срещата и благодари на всички представители на туристическата индустрия в региона, които работят за утвърждаване на имиджа му като целогодишна и гостоприемна дестинация за туристите от България и чужбина. Той посочи, че от тази година Общината ще връчи приз за „Най-добър хотелиер“, а отличието ще бъде връчено на база реализирани нощувки, добро обслужване и извършени инвестиции в инфраструктурата. Най-посещаваните обекти ще получат и специални плакети.

Кметът на Чепеларе посочи факти според които местата за настаняване в град Чепеларе и съседните села, които посрещат туристи в къщите си за гости и отчитат туристически данък са реализирали общо 44 953 нощувки за миналата година. По време на големите празници заетостта е била на 100 %. Курортът Пампорово е посрещнал през м.г. 92 979 туристи, които са реализирали 286 090 нощувки. Увеличението е с 20% спрямо предходната година, когато системата на ЕСТИ е отчела 223 408 нощувки. А отседналите в курорта туристи през 2021 г. са били 77 287.

„Новите данни показват, че Пампорово не само се възстановява успешно след 2-годишната пандемия, но и все повече туристи го преоткриват заради перфектните писти и добрите условия. Зимната почивка успешно се комбинира със СПА възможностите на хотелите, традиционните кулинарни предложение от родопската кухня и др. Дестинацията е все по-желана и за събитиен туризъм“, коментира Хаджиев.

Климатолечението е кауза за Пампорово и не случайно темата на конгреса е „Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации“. Най-естественото място за провеждане на конгреса е именно Чепеларе и Пампорово. Тук е отчетена и отрицателна йонизация, каза в изказването си д-р Сийка Кацарова. Тя посочи, че юбилейният конгрес отново ще събере експерти от страната и чужбина, представители на бизнеса, местните и държавни власти. Център на събитието ще е модерният конферентен център на х-л Перелик в Пампорово. Гостите ще се запознаят с възможностите за целогодишен здравен туризъм на територията на Общината, като партньорите са предвидили програма за посещение на района, свързана с темата на конгреса.

Тя припомни, че страната ни е сред първите в Европа по богатство и разнообразие на хидротермални води и биоклиматолечение. България е и сред водещите в Европа по отношение на съществуващи, развити и регистрирани (сертифицирани) ресурси на минерална вода.

Д-р Кацарова благодари на партньорите им от Европа в лицето на Чила Мезоси – генерален секретар на ЕСПА, за подкрепата към България, както и на партньорите от Германо-Българската търговско-индустриална камара в лицето на Митко Василев – главен управител, и Кармен Щрук – заместник главен управител, подкрепящи каузата България да е качествена целогодишна дестинация за здравен туризъм на пазар Германия“.

„Ние представяме най-добрите СПА и здравни курорти в Европа, които са общо в 20 страни, посочи Чила Мезоси. Тя постави акцента върху рехабилитацията след коронавируса; промените в начина на живот; превенция и балансиране на имунната система; здравословен начин на живот в европейските здравни курорти и СПА центрове. Според нея България има много по-голям потенциал в тази област отколкото в момента се използва. Тя поясни, че климатичните промени са голяма тема в Европа и ще стават все по-важни следващите години.

„Нито един курорт не беше подготвен за предизвикателствата при липсата на сняг. С огромни усилия от страна на целия екип, успяхме да поставим Пампорово на европейската карта, т.е. много хора започнаха да говорят за курорта през ситуацията – такава, каквато е този сезон“, съобщи на срещата Таня Маринова, директор Отдел Маркетинг и реклама в Пампорово АД. Тя е сигурна, че Пампорово и региона успя да се появи като един от малкото курорти, в които могат да се карат ски. Всеки ден от дружеството се борят с нови обстоятелства, свързани с чартърни програми, преместване на резервации, защото тогава когато липсата на сняг е осезаема като цяло, хората по-трудно се доверяват. „Полагаме огромни усилия да убеждаваме хората, че тук могат да се карат ски. Ние сме максимално открити и коректни спрямо своите клиенти. Туристите по всяко време могат да влязат в сайта на www.pamporovo.me, за да видят дългосрочната прогноза за курорта, могат да се информират за реалната ситуация през онлайн камерите. Те могат да видят и нашите услуги във перспектива и да се запознаят с лифт картата, която сме дигитализирали и може да бъде закупена онлайн“, коментира още Маринова. Тя посочи , че през февруари заетостта на хотелите достига до 90 % и представи събитийния календар в курорта.

По темата, Маринова изтъкна, че през последните две години от дружеството са започнали сериозно да работят за налагането на Пампорово като целогодишна дестинация чрез климатолечението. Направени са специални програми, които са базирани на биоенергията на околната среда през всичките и компоненти и елементи, през движението и възстановяването. Туристите първо преоткриват богатството на природата и това, което Пампорово предлага, а след това здравословното преживяване на почивка, която влияе благотворно върху тяхното здраве.

„Ние ще продължим да работим в тази посока, правим го с огромно удоволствие и се радвам, че заедно с Община Чепеларе ще продължим да подкрепяме и развиваме тази кауза, тя е нашето бъдеще“, допълни още Маринова.

В срещата участваха още хотелиери и представители на туристически обекти.

boran

hora

Вирни се горе