Чепеларе присъжда посмъртно званието „Почетен гражданин на Община Чепеларе“ на протойерей Евстати Янков Евстатиев

Чепеларе присъжда посмъртно званието „Почетен гражданин на Община Чепеларе“ на протойерей Евстати Янков Евстатиев

През настоящата година на 20 август се навършват 137 години от рождението на протойерей Евстати Янков. По този повод на 24 август 2023 г. – четвъртък, от 14:00 часа в заседателната зала на Община Чепеларе ще бъде проведена тържествена сесия на Общински съвет – Чепеларе с дневен ред присъждане посмъртно на званието „Почетен гражданин на Община Чепеларе“ на протойерей Евстати Янков Евстатиев. На нея са поканени жителите и гостите на град Чепеларе, както и всички свещеници, монаси, монахини и християни от страната, които почитат отец Евстати Янков.

Той е енорийски свещеник в чепеларската църква „Св. Атанасий“ от 1915 до 1952 г. и през тези 37 години развива забележителна по своите размери духовно-просветна и милосърдна дейност, която скоро надхвърля рамките на енорията му, Чепеларе, Централните Родопи и Асеновградска околия.

Но протоерей Евстати е не само ревностен свещеник, добър проповедник, учител на вярата и благодетел, а и ненадминат молитвеник, духовен наставник и сърцевед. Бог го прославя още приживе с дар на прозорливост и чудотворство. По неговите молитви за изцерени множество мъже, жени и деца от цялата страна. Отдава изцяло живота си в служба на Бога и своите ближни, което продължава да прави и след 9 септември 1944 г. Това е причина през пролетта на 1952 г. да бъде арестуван от ДС и подложен на жестоки изтезания, вследствие на които умира на 20 април 1952 г.

Отец Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в родния му град, а и на много места в страната и чужбина православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие. Затова през миналата година, по повод 70-годишнината от смъртта му, Община Чепеларе финансира, чрез изкупуване на целия тираж, издадената от Руенския манастир книга „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ с автор Стефан Илчевски.

Ръководството на Общински съвет Чепеларе и Община Чепеларе почетоха днес паметта на протоерей Евстати Янков с поднасяне на вази с цветя на гроба му в двора на храм „Св. Атанасий“ и на паметната плоча, поставена пред къщата, в която е живял.

В утрешния ден – 19 август (събота), от 10.30 часа ще бъде извършена панихида на гроба на отец Евстати.

На 20 август (неделя), по повод годишнината от рождението му, свещениците от Чепеларе ще отслужат в единоцърквие възкресното богослужение в храм „Св. Атанасий“, а след това и заупокоен трисагий на гроба на отеца.

pochit

Вирни се горе