Чепеларе посреща скиорите с много сняг на Мечи чал и атрактивни цени

Чепеларе посреща скиорите с много сняг на Мечи чал и атрактивни цени

Мнозина пловдивчани през зимата минават транзит Чепеларе, за да стигнат до Пампорово и снежните му писти. В курорта ги очакват луксозни хотели, спа центрове, ресторанти, барове и прочее удоволствия. Разбира се, нито едно от тях не е безплатно, а туристите често и не без основание сравняват цените на почивките в зимните ни курорти с тези в Италия, Австрия, Андора и Франция. Като сравненията в повечето случаи не са в полза на родните дестинации.

Чепеларе обаче е от местата, на които скиорите /поне тези, които не мечтаят за 5 – звезден лукс/ е една чудесна алтернатива. Ски пистите на Мечи чал по нищо не отстъпват на пампоровските, а цените в градчето са напълно приемливи за средния клас туристи.

Тази година двете ски зони Пампорово и Мечи чал са обединени с общ бранд и от този сезон скиорите могат да ползват всички писти с една обща лифт карта. Ски- пистите, стопанисвани от „Пампорово”АД са свързани с безплатни бусчета, които тръгват на всеки 20 минути и независимо къде са отседнали , скиорите могат да се възползват от писти с дължина близо 90 километра. „Това беше мечтата на поколения чепеларци и съм много щастлива , че това най- сетне е факт” казва кметът на Чепеларе Славка Чакърова. Така туристите имат две опции – да си купят „голяма карта” за двете зони или да се възползват от по-евтините варианти, които важат само за Мечи чал. Заради натрупалия сняг 18-те писти и на Пампорово, и 7-те на Мечи чал са в перфектно състояние. Заради дебелата снежна покривна се очаква тази година сезонът да продължи и след края на март.

Наемът на ски оборудване в гардеробите в подножието на чепеларските писти е значително – по –нисък от този на Пампорово. Цените в чайните по пистата са двойно и тройно по-ниски и не се различават драстично от тези в пловдивските кафенета. Не е за пренебрегване и факта, че на лифт- станциите на Мечи чал рядко има опашки, тъй като съоръженията се движат с доста добра скорост и така на скиорите не им се налага да мръзнат, изчаквайки свободна седалка. По пистите липсват и неприятните гледки с пияни чужденци, които обединяват ски ваканцията с алкохолен делириум.

Чепеларци определят курорта като „семеен” и затова и удоволствията, които предлага градчето са семеен тип. В уютните механи с родопски специалитети вечер трудно се намират места, но ако сте любител на нощния живот ще ударите на камък. Или ще трябва да се бръкнете двайсетачка за такси до Пампорово, където работят няколко бара. Тъй като обаче ските трудно се съчетават с нощните подвизи, за повечето туристи това не е проблем. И предпочитат след като си оближат пръстите от поредната вкусна гозба, обилно полята с червено вино, да си легнат , за да могат в 9 часа да бъдат на лифта.

В градчето през последните години са отворили доста апарт- хотели и къщи за гости, в които нощувките варират между 20 и 40 лева на човек.

Макар и в разгара на зимата, погледите на чепеларци вече са насочени към летния сезон, тъй като те се надяват да изкушат туристите да прекарат при тях и част от лятната си ваканция. Това лято лифтът на Мечи чал ще работи, така че посетителите ще имат лесен достъп до цялата зона, включително и до няколко планински велоалеи.

„Надяваме се в следващите години да се реализира и другия голям проект – общ лифт, който да свърже Мечи чал с Пампорово. Това ще направи достъпни атракциите по трасетата и в двата курорта. В момента се стремим да обогатим и културния календар” казва кметът на града. Чакърова се хвали с Фестивала на старата градска песен, с Празника на картофа, с велофестивала Чепеларски търкалета.

Чепеларе е мястото, което и група софийски IT- специалисти са избрали, за да избягат от градската суета. Те са открили начин да си почиват, докато работят. Решили са, че смяната на обстановката, планинският въздух, добрата храна, спортните и туристически активности и новите приятели ще ги направят по-спокойни, по-продуктивни и по-креативни. Предлагат възможност и на други хора да го направят, като им дават възможност да работят в т.нар „споделен офис” в планината. Както през лятото, така и през зимата.

На снимката: Кметът на Чепеларе Славка Чакърова с един от най- ревностните почитатели на курорта – певецът Христо Кидиков и управителя на ски – зона Мечи чал на “Пампорово” АД Дойчин Ангелов

Вирни се горе