Чакаме Благодатния огън от Ерусалим

Чакаме Благодатния огън от Ерусалим

Църковна делегация отлетя с правителствен самолет за Ерусалим, за да донесе от Благодатния огън. Църковната делегация ще получи свещения огън, който ще слезе в църквата на Божи гроб в Ерусалим и ще се върне с него още същата вечер в България, като самолетът ще кацне първо на летището в Пловдив, а след това и в София и Варна. Св. Синод определи четирима владици, които ще донесат Благодатния огън от Ерусалим в България – Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Траянополският епископ Киприян, викарий на Врачанския митрополит.

Огънят по най-бързия начин след това ще бъде отнесен до всички български епархии и храмовете в големите градове. За пета поредна година добри християни ще вземат от летище София свещения огън, за да го занесат с автомобил още в нощта на Възкресението чак в българския Зографски манастир “Св. Георги” на Света Гора – Атон. Хиляди християни от цял свят участват всяка година в ритуала в църквата на Божи гроб в Ерусалим – слизането на благодатния свещен огън, което се смята за най-голямото чудо в света след Възкресението Христово и кулминация на пасхалните тържества. Тази година около 30 хиляди богомолци ще се опитат да влязат в Храма на Божи гроб по време на слизането на Благодатния огън, докато самият храм побира не повече от 10-12 хиляди посетители. На Велика събота християните получават Свещения огън чрез тайнство, пряк свидетел на което е единствено ерусалимският патриарх. Ритуалът има 1200-годишна история. Тази година израелското министерство на туризма вложи стотици хиляди долари в проект, който ще позволи на по-голям брой богомолци да станат свидетели на чудото на свещения огън. Около Храма на Божи гроб ще бъдат разположени 10 огромни телевизионни екрана, които директно ще предават слизането на Благодатния огън. За пръв път екран с шест метра ширина ще бъде монтиран на покрива на храма, където ще бъдат допуснати около 1000 посетители. Друг с ширина седем метра ще бъде разположен в двора на Божи гроб, а останалите осем екрана ще бъдат дислоцирани по централните места в християнския квратал на Стария град в Ерусалим.

Благодатният огън се запалва всяка година на Възкресение Христово в съсобствения на различни християнски конфесии храм „Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Смята се, че този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Единственият случай, за който се твърди, че Огънят е слязъл извън пределите на храма, бил през 1579 г. Представители на арменската църква подкупили султан Мурад III и местната градска управа да получат изключителното право да получат огъня и да честват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били допуснати нито в параклиса над Божия гроб, нито въобще в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молитви, чудото не се случило. Вместо това Огънят лумнал извън храма, точно пред православния патриарх. Предизвиканите сред миряните вълнения разгневили турските власти и те постановили пасхалната церемония винаги да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и никога да не взема пряко участие в получаването на огъня. Най- ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Ерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане – 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

Вирни се горе