Бюрото на Европейския парламент в Българи организира семинар за журналисти на тема : "Новата миграционна политика на ЕС: накъде и кога?“

Бюрото на Европейския парламент в Българи организира семинар за журналисти на тема : "Новата миграционна политика на ЕС: накъде и кога?“

По покана на Бюрото на Европейския парламент в България журналисти от регионалните медии в страната взеха участие в семинар на тема „Новата миграционна политика на ЕС: накъде и кога?“.

Събитието се проведе в Дома на Европа в София и онлайн в платформата Zoom. Заедно с членовете на Европейския парламент Емил Радев (ЕНП), който е заместник председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Елена Йончева (СиД), която е член на същата комисия и докладчик по резолюцията за новата Агенция на ЕС в областта на убежището, бе обсъден напредъка по реформирането на съществуващите правила, свързани с миграцията и убежището, така че да отговорят на актуалните проблеми в тази сфера.

Някои от въпросите, на които бе потърсен отговор, бяха: бави ли се приемането на Новия пакт за миграцията и убежището; кои са проблемните въпроси в предложения регламент за управление на миграцията и убежището, който трябва да замени Дъблинския регламент; има ли шанс за постигане на консенсус и кога – както в ЕП, така и в Съвета; какви са новите правомощия на Агенция на ЕС в областта на убежището и как тя може да помогне на държавите членки и др.

Събитието бе открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. Модератор на среща бе Милена Милотинова, журналист и водещ на предаването “Брюксел 1” по телевизия Bulgaria ON AIR.

Вирни се горе