Будител на годината: Виктор Иванов дари книги на читалища и библиотеки в област Смолян

Будител на годината: Виктор Иванов дари книги на читалища и библиотеки в област Смолян

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, общественици, училища, и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора.

Виктор Иванов е един от десетте финално номинирани за ежегодния конкурс “ Будител на годината“, организиран от БНР, със съдействието на БНТ. Той привлича вниманието на журито, начело с проф. Огнян Герджиков, с кампанията си „Просвета за добро“.

Иванов събира над 6000 лв с дарителска кампания в интернет, с които купува по 100 екземпляра от книгите „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуна-каля“ на Георги Божинов и „Крива на щастието“ на Иво Иванов, а с остатъка ще покрие разходите по пътуване.

Маршрутът му минава през градове, споменавани в произведението на Русков , както и през по-големи населени места в Родопите, където се развива действието в историческия роман на Божинов. Избира да популяризира „Възвишение“ и „Калуна-каля“, „защото описват събитията отпреди Априлското въстание, от гледната точка на помаците и каракачаните в Родопите и хайдутите в Балкана“. „Защото в тях се говори за ценностите на българи, турци и помаци от този период. Ценности, които са както непреходни, така и изчезващи днес. Книгите са с послание отвъд историческото събитие и място, имат общочовешки послания, които се срещат все по-рядко в големия град, а в политиката на практика отсъстват.“

Книгата на Иво Иванов е бонус, защото е прекрасна модерна българска книга, която се открива много трудно в търговската мрежа, а кратките разкази в нея са за малки хора, постигащи големи успехи, въпреки обстоятелствата.

На въпрос дали се притеснява, че идеята му може да не постигне желания резултат, особено в по-бедните райони, където хората са изцяло съсредоточени във всекидневно търсене на поминък, Виктор отбелязва, че „духовната храна е също толкова важна, колкото и храната, която ядем. Това са го разбрали и елини, и римляни, и българите по време на Възраждането. Много от хората, които са бедни и нямат какво да ядат, отдавна са се принизили духом, съгласили са се с неистини. Това се случва, когато човек не развива дори елементарно критично мислене и позволи да бъде използван от силните на деня. Вярвам, че тези книги могат да спомогнат именно за най-трудните първи стъпки в развиването на критично мислене.“

Пълен списък на номинираните за Будител на годината 2020 може да бъде открит на сайта на БНР- https://bnr.bg/page/glasuvaite-za-buditel-2020

В област Смолян са дарени над 90 книги, които могат да бъдат намерени на принципа „прочети-върни“ на следните места:

Чепеларе- НЧ „Родопска искра“

Момчиловци- Читалище Светлина

Смолян :

ППМГ „Васил Левски“ – училищната библиотека

ЕГ „Иван Вазов“ – училищната библиотека

Младежко пространство Young Improvers for Youth Development – YIYD- на 6тия етаж в сградата на общината. Специални благодарности на Валентин Кехайов.

Регионална библиотека Николай Вранчев – оказа, че „Крива на щастието“ е налична в три екземпляра, които винаги са заети, в библиотеката има повече бройки.

Читалище Устово

Сдружение Родопски Хайдути съхраняващи българското, дарение за членовете

Планинска Спасителна Служба-Смолян- комплект за спасителите в базата

Златоград:

Първото Взаимно училище в България с уредник Ема Александрова

Градската библиотека

Библиотеката на СОУ „Васил Левски“

На медиците от болница МБАЛ д-р Асен Шопов

Мадан – градската библиотека и във фондация „Животът е хубав“ г-жа Емилия Георгиева

Рудозем – градската библиотека

с. Широка лъка- читалището

Девин – градската библиотека и в общинската администрация в отдел образование и култура с директор Лили Чаушева

с. Борино – библиотеката

Доспат – градската библиотека и в библиотеката в училището.

Вирни се горе