БСП издигна инж. Димитър Кръстанов за областен управител на Смолян

БСП издигна инж. Димитър Кръстанов за областен управител на Смолян

Областният съвет на БСП номинира инж. Димитър Кръстанов за областен управител на Смолян, а за зам.-областен управител Емил Хумчев от Златоград. На пресконференция депутатът от Коалиция за България и областен лидер на социалистите Дора Янкова обясни, че кандидатурите ще бъдат предложени на премиера Пламен Орешарски за назначение в сряда. ДПС също ще предложат своя номинация за зам.-областен управител, а секретар на областта ще бъде избран с конкурс.

„След дискусия и консолидация стигнахме до нашите номинации. Получи се сполучлив тандем между областния град и региона, съчетание между младост и опит, каза Янкова.

Димитър Кръстанов бе зам.-областен управител в мандат 2005 -2009 г. Роден е 1953 г. в Павелско. Завършва ТМТ „Христо Ботев” – Смолян със „Златен медал”, а висше образование получава в Технически университет – София, със специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Има следдипломна квалификация по „Стопанско управление. От 1986г. е общински съветник в Смолян, с прекъсване от 1991 до 1995г. Депутат в 7-то Велико народно събрание. От 2003г. до 2005г. е председател на Общински съвет – Смолян. Инж. Димитър Кръстанов има 22-годишен стаж в автомобилния транспорт на областта. „Основно ме тревожат демографската криза и срива в икономиката, ще работим здраво за подобряване живота на родопчани, заяви инж. Кръстанов.

Емил Хумчев втори мандат е общински съветник в община Златоград, а на последните избори бе втори в листата на Коалиция за България. Роден е през 1975 г. Заедно със съпругата си има бизнес с частна аптека в Златоград, от 16 години. Семеен, с две деца. Завършил е висше образование в Колежа по туризъм в Благоевград.

Ние сме спечелили вота на избирателите с над 17 000 гласа и имаме право да определим областния управител, каза Янкова, на въпрос има ли договорка за областния управител с ДПС. Тя бе категорична, че няма спор между двете партии, както и че няма да се „горят мостове”.

„Не смятайте, че БСП ще търси измислени конфликти. Най-нормално е ние като първа политическа сила да изберем областния управител, защото родопчани припознаха и подкрепиха нашата политика и програма”, коментира още Дора Янкова.

Вирни се горе