БСК очаква рязък скок в цените на определени вносни стоки от Украйна

БСК очаква рязък скок в цените на определени вносни стоки от Украйна

Конфликтът между Русия и Украйна ескалира непрекъснато и е трудно да се предвиди докъде ще се разпростре. Затова е трудно да се направят и количествени оценки за последиците. Отсега е ясно, че борсовите стоки, каквито са торовете, няма да бъдат засегнати съществено. Дори е възможно цените на торовете да се покачат, както това се случи с много други борсови продукти. Някои нишови продукти в износа ни вероятно ще пострадат – фармация, електрически изделия за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа ни за Украйна), повечето инвестиционни стоки, какаови изделия, парфюмерия и козметика, видео игри. Макар и извън статистиката, може да се очаква, че износът на специална продукция ще нарасне. Това предвиждат експертите от Българската стопанска камара.

От БСК допълват, че вносът от Украйна е силно доминиран от суровини и борсови стоки, като производството им ще се наруши и количествата ще намалеят, а българските вносители ще се преориентират към други доставчици. Според експертите проблемите по-скоро са свързани с резкия скок на цените им. Те уточняват, че заплаха представлява вносът на резервни части за сервиз на украинско оборудване (строителни и минни машини). От Стопанската камара уточняват, че около половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна и ако този внос намалее, цените на вътрешния пазар ще нараснат още повече.

На микро ниво са възможни доста по-големи сътресения при фирми, чиято дейност е обвързана преобладаващо с Украйна. Очаква се входящият туризъм от Украйна да намалее най-много, в следствие на което фирми, разчитащи основно на украинския пазар, ще трябва бързо да се пренасочат.

От БСК отбелязват, че българският износ за Украйна варира в границите 250-350 мил. евро годишно, за 2021 г. – 400 мил. евро. Изнасяме основно торове, фармация, машини и електротехнически изделия. Вносът е 500-600 мил. евро, за 2021 г. надхвърля 800 мил. евро. Вносът е концентриран в полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк. Туристите от Украйна са 300-500 хил. годишно допреди ковид-пандемията, а взаимните инвестиции са епизодични.

Вирни се горе