Божествена св. Литургия на Благовещение в храм „Успение Богородично”- с. Широка лъка

Божествена  св. Литургия на Благовещение в храм „Успение Богородично”- с. Широка лъка

На 25 март Светата Православна Църква възпява радостното за всички събитие- празника Благовещение. На този ден Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.По този повод свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество в Смолян отслужи Божествена св. Литургия в храм „Успение Богородично” – с. Широка лъка.В богослужението участва и протойерей Иван Марински, предстоятел на празнуващия храм.

Благочестиви християни дойдоха в храма в ранната утрин, за да почетат Божията Майка и да попросят от Владичицата благи вести за себе си и близките. Църковни певци и хористи изпълниха възхвалните литургийни песнопения, а много от миряните пригласяха. Тези, които се бяха подготвили с пост и молитва, пристъпиха с вяра и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на литургията свещениците осветиха нова икона”Благовещение”, дарена на храма специално за празника. Вярващите се поклониха с благоговение пред светинята.Духовното събитие завърши със слово за радостното събитие, което произнесе иконом Шиков. Той припомни тайната на светото Благовещение и избраната от Господ Дева Мария, благословена между жените да роди Спасителя на света.Това е най-благата вест, която човеците са чули на земята, заяви свещеникът и призова, празнувайки, нека като Архангел Гавраил да викнем към Пресвета Богородица:”Радвай се Благодатна, Господ е с тебе! Радвай се Невесто, неневестная”!

Сийка КЕТЕВА

Alternativeext

Alternative xt

Alternative txt

Вирни се горе