Бойко Рашков в Златоград: Съмнявам се, че изборите през април ще бъдат честни

Бойко Рашков в Златоград: Съмнявам се, че изборите през април ще бъдат честни

Бившият вътрешен министър в правителството на Кирил Петков и депутат от ПП в 48-ото Народно събрание , Бойко Рашков проведе среща със симпатизанти и приятели в препълнената зала на хотел Аква СПА – Златоград. В срещата взеха участие Михал Камбарев, депутат в 48-ото НС от ПП и Емилия Кръстева координатор на партията в Златоград.

boiko

Разговаряме с Бойко Рашков по актуални въпроси свързани с изборния процес, списъка „Магнитски“, нагласите на ПП, мигрантския натиск по границата ни и др.

Господин Рашков, на прага сме на нови предсрочни парламентарни избори. Каква предизборна кампания очаквате ?

Кампанията вече е започнала, така че ние сме на ход. Виждаме как ГЕРБ провеждат мероприятия – остро и грубиянски критикуват дори онова, което се определя положително от всички български граждани, направено от ПП. Ние също ще трябва по-активно да се срещаме с избирателите, за да имаме повече време да им обясним, какво възнамеряваме да направим за страната и за българските граждани.

Имате ли притеснения при провеждането на вота – манипулации и купуване на гласове? Дали ще се засили този процес?

Убеден съм в това. Трите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС вместо да обърнат внимание на преимуществени закони се захванаха с Изборния кодекс, за да могат да елиминират до най-голяма крайност машинните устройства, които се въведоха по наше време и българския данъкоплатец плати доста сериозни суми, за да бъдат закупени. Машинното гласуване гарантираше честност на изборите и сега се елиминира. Възникват съмнения и като има примери от недалечното минало при провеждането на изборите и фалшификация на бюлетините. Аз се съмнявам, че изборите през април ще бъдат честни. Изборите, миналата година през октомври, протекоха при слаб контрол от полицията. Забелязвам, че на някои места в страната се сменят директорите, които успешно се справиха с така наречения криминален вот и се заменят с други, приближени до други политически сили с интерес от фалшификация и манипулация на изборния процес.

И какво е решението, хората да излязат да гласуват ли?

Единствено, това е решението. Друг вариант не виждам, защото ако хората останат по домовете си, ние ще се озовем в същата ситуация, в която бяхме преди.

Смятате ли, че списъкът „Магнитски“ ще повлияе на тези избори и очаквате ли да бъде разширен с нови имена?

Очаквам да се отрази на вота и ще промени нагласите от една към друга политическа сила. Ще има отдръпване на честни и почтени хора, които досега са гласували за ГЕРБ. Очаквам този списък да се разшири, защото не може България да е на едно от първите места по индекс на корупция и това високо ниво да се поддържа от един, двама или трима души. Милиони от средствата са преведени в Обединените арабски емирства и няма да могат да се върнат, затова са преведени там. Няма издирване от каквито и да е правораздавателни органи. Тези хора могат да си живеят в някои кътчета на света, необезпокоявани от никой.

Ако нямате мнозинство след приключване на вота и обявяване на резултатите, с кои от другите политически субекти имате нагласа да се коалирате?

Имаме един основен коалиционен партньор – ДБ. Този въпрос най-точно ще се реши на 2 април, когато станат ясни победителите. Това, което не може да се преодолее е едно евентуално съюзяване с ГЕРБ и ДПС, включително и ако прескочи четирипроцентната бариера ИТН, защото те изневериха на коалицията и ако не беше това тяхно поведение можеше да продължава да има редовно правителство, което да изпълнява своите функции.

Очаквате ли засилване на мигрантския натиск по границата ни с Турция?

Бежанският натиск не се тушира от климатичните условия тази година и продължава да е с нарастващи темпове и смъртни случаи, такива нямаше, когато аз бях министър. Не упреквам колегите от МВР, но се случи по време на тяхното ръководство. Миграционните процеси са световен проблем. Никакви основания няма за спокойствие и притъпяване на бдителността. Трябва да се засилят мерките. Те могат да бъдат в няколко насоки. Първо дипломатически, във връзка с република Турция, възможностите им да спират мигрантските вълни. Трябва да положим усилия и да бъдем в добри отношения с нея. Второ трябва да засилим отношенията с европейските партньори, защото в крайна сметка ние не пазим единствено и само българската граница от мигрантско нашествие. Ние пазим европейската граница. Следователно проблема не е български, проблема е европейски. Нормално е европейските страни от Централна Европа да положат поне минимални усилия и да действат и те. И на следващо място, разбира се, имаме и вътрешни резерви, които трябва да използваме. Първо числеността на полицията, намален е този състав и сега се налага да се ангажират военни ![формирования и други служби на МВР, които съдействат за мигрантския натиск. В съответната бюджетна година трябва да назначим може би 1500 гранични полицаи, поне ако не стигнем нивото на 2000, които са били съкратени навремето. Модерно съвременно оборудване, за да се долавят опити при нарушение на границата и да се реагира своевременно. Да се пипне малко НК в частта на тези, които съдействат на мигранти да минават през страната.

Какви са Вашите послания към родопчани ?

Родопчани са исторически. Оттук са тръгвали всички политически процеси. Не напразно е казано, че Балканът ражда хора. Очаквам от родопския край повишена политическа активност и отговорност. Истинската власт е в ръцете на гражданите, на хората, те са на ход. Няма друга власт. От тяхното решение ще зависи на 2 април какъв ще бъде живота в нашата страна – дали ще бъде същия. Всички пред урните. Това е изходът от тази политическа криза. От нея може да се излезе само ако българските граждани проявят своята отговорност.

hora

Aemo

Интервю на Стефка Анастасова-Чавдарова

Вирни се горе