„Борци“ за бъдещето на Община Доспат искат да ликвидират детската градина и училището в с. Црънча

„Борци“ за бъдещето на Община Доспат искат да ликвидират детската градина и училището в с. Црънча

Недопустимо е лица, които казват че се борят за развитието на Община #Доспат и в същото време пускат жалби за закриване на детската градина и училището в с. Црънча. Това е лицемерно и опасно заиграване с образованието, обяви кметът на Община Доспат инж. Елин Радев.

„Изключително рисковано и опасно е да се заиграваш с образованието и фалшиво да декларираш, че мислиш за бъдещето на Община Доспат“, това заяви кметът на Община Доспат инж. Елин Радев по повод публикация, свързана с образованието в Общината.

Младите семейства както в страната, така и в нашата община за съжаление не напускат родните си места заради качеството на образованието. Причините са съвсем други и тях може да ги разреши единствено държавата, посочва Кметът на Община Доспат. Причините са чисто икономически.

Сливането на паралелки е процес, който се наблюдава и в големи градове в страната. Това го допуска нормативната база, но това не означава, че децата не получават задължителната си училищна подготовка. Напротив, може да се проверят резултати от външно оценяване и ще се установи, че децата в нашата община имат много добри постижения.

В областта на образованието се направи много в Община Доспат, ето някои от постиженията:

– Детските градини в с. Бръщен, с. Любча – са защитени;

– Училищата в с. Црънча, с. Любча, с. Бръщен, с. Чавдар, с. Змеица и гр. Доспат са защитени;

– Училището в гр. Доспат е средищно;

– Училищата са с осигурен транспорт;

– Училищата и детските градини имат осигурено медицинско обслужване;

– Училищата и детските градини имат много добра, дори отлична материална база;

„От такъв вид заиграване в областта на образованието например, тази година детската градина отпадна от Списъкът на защитените детски градини, защото се изпращат жалби в Министерството на образованието, които вместо да защитят градината, я нападат“, каза кметът на Община Доспат инж. Елин Радев. „Така ли работим за бъдещето на Община Доспат, като не защитаваме интересите й?“ пита още инж. Радев.

„Независимо, че „милеещите за бъдещето на Община Доспат“ искат детската градина да се закрие, аз няма да го допусна като кмет на Община Доспат“, съобщи кметът инж. Радев. Напротив Общината ще осигури допълнителни средства за да гарантира сигурност и спокойствие за децата и семействата в с. Црънча.

Източник:https://www.vestnikdospat.com/

Вирни се горе