Борисов учи кметовете как да не крадат от европарите

Борисов учи кметовете как да не крадат от европарите

Няма да позволя да бъдат спрени парите по оперативните програми заради действията на който и да е било кмет. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред кметовете на събранието на Националното сдружение на общините в България, цитиран от БНР.

Той посочи, че Брюксел е отпушил парите по различни програми заради силната политическа воля на правителство и сигурния одитиращ орган. Една част от вас си мислят, че могат да продължат да правят това, което са правили досега, заяви премиерът и отбеляза – прякото договаряне го забравете.

Той съобщи още, че на кметовете ще бъде раздаден наръчник с обяснение какво не трябва да се прави, за да има успешно усвояване по евросредствата. Този, който си позволи да прави това, което не трябва да се прави, няма работа при мен, за да иска пари, категоричен бе премиерът.

Той обясни, че всеки текст, който е записан в наръчника, е задължителен. Всеки, който наруши един ред, няма право да идва да ми иска пари, каза още премиерът.

Заради никой от вас – малък, среден или голям кмет, аз няма да позволя да спрат парите, каза още Бойко Борисов.

Острият тон на премиера не смути общинските кметове. Председателят на НСОБ Дора Янкова поздрави правителството за получените положителни оценки за съответствие от Брюксел. Убедихме се, че европейските пари не са лесни, заяви тя и добави, че усвояването им изисква огромен административен капацитет.

Вирни се горе