Бордът на ЮЕМФ заседава на острова на Хипократ

Бордът на ЮЕМФ заседава на острова на Хипократ

Днес, 11 май, на гръцкия остров Кос, известен като Острова на Хипократ, се провежда заседание на борда на ЮЕМФ. В него участват председатели на медицински организации, представляващи над 350 000 лекари от България, Украйна, Словения, Македония, Грузия, Албания и страната-домакин. Сред участниците от България са председатели на районни колегии на БЛС, включително проф. Милан Миланов, председател на Софийската колегия, представители на академичната общност – акад. Владимир Овчаров, проф. Веселин Борисов и др.

Президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов, ице-президентите – д-р Олег Мусий от Украйна и проф. Павел Поредош от Словения и генералният секретар проф. Йован Тофоски от Македония ще запознаят участниците с подготовката на най-значимото събитие на годината за лекарите от региона – Четвъртия международен медицински конгрес на ЮЕМФ, който ще се проведе през месец септември в курорта Порторож, Словения.

Ще бъде представен доклад за дейността на организацията през последното полугодие. Сред темите на заседанието са и проблемите и развитието на обучението по медицина във всичките му аспекти и др.

Участниците ще проведат среща с кмета на остров Кос, а домакините ще представят тържествената церемония по полагане на Хипократовата клетва, която се провежда традиционно на този остров за новозавършващи медици от различни страни. Амбицията на ръководството на ЮЕМФ е да разпространи сред всички лекари от страните-членки информация за организирането на този ритуал, с което, на фона на задълбочаващите се проблеми в здравеопазването да изнесат на необходимата висота моралните и духовни ценности.

Вирни се горе