Болницата в Кърджали отбелязва 90-годилен юбилей

Болницата в Кърджали отбелязва 90-годилен юбилей

Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали - най-голямото лечебно заведение в областта, отбелязва утре 90 години от създаването си с редица прояви, обяви на брифинг директорът на лечебното заведения проф. д-р Тодор Черкезов.

Той подчерта, че кулминацията на тържествата, посветени на юбилея, ще са на 7 юни, с откриването на изцяло обновеното отделение по травматология. „Това отделение е с 26 легла, но е много динамично в дейността си, като за три години преминалите болни са 3 600 души. И това е свързано с нарасналия травматизмът във връзка с прохода Маказа“, посочи проф. д-р Черкезов. Той отчете, че в отделението само през 2021 г. са извършени над 860 операции. След откриването на новото отделение по травматология се очаква да започне обновяване и на отделението по белодробни болести, обясни директорът за БТА.

Част от проявите, посветени на 90-годишнината, са отпечатването на сборник с научни статии, като резултат от провела се онлайн през април юбилейна научна конференция на тема: „Човек, общество, медицина“. Организирана съвместно със Съюза на учените в #Кърджали, на нея са били представени 66 доклада, 18 от които в областта на медицината.

Предстои и отпечатването на притурка към отпечатаната книга за 80-годишнината на болницата. „В нея ще бъде поместено как се е развило лечебното заведение за изминалите 10 години така, че днес то да е модерно лечебно заведение в Източните Родопи, с елементи на висока технологичност“, коментира още проф. д-р Черкезов.

Той припомни и за вече състояли се събития през изминалата 2021 г., посветени на юбилея. Сред тях открои представянето на биографичния сборник „Пограничните пътища в биографията на един лекар", посветен на съдбата и дейността на д-р Сергей Ростовцев.

"Годишнината е повод да отдадем дължимото на всички наши предци - стотици медицински служители. Тя е и повод да изразим благодарността си към нашите пациенти за това, че когато са били болни, са ни се доверили, коментира Черкезов.

Вирни се горе