БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2022 г

БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2022 г

.

Отличени бяха медалистите от младежкия олимпийски фестивал, заслужили дейци и олимпийски легенди - юбиляри

Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди заедно със спортните Икари за 2022 г. На тържествената церемония в гранд хотел „София“ присъстваха олимпийски, световни и европейски медалисти, заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата. Особено внимание фокусираха състезателите, намерили място в тазгодишните номинации и класации за запомнящи се постижения в спорта. Най-много призове бяха връчени от президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, председателя на Фондация „Български спорт“ Николай Божинов, от генералния секретар на БОК Белчо Горанов и др. Специални гости на тържеството бяха Весела Лечева – служебен министър на младежта и спорта, проф. Николай Изов - ректор на Национална спортна академия и др.

„Поздравявам всички, спомогнали за българските спортни успехи през отиващата си година. Благодаря на нашите медалисти от световни и европейски първенства и турнири, на призьорите от младежкия олимпийски фестивал, на техните треньори, на хората от треньорските и медицински щабове, на дейците и ръководителите във федерациите. Преди година, пак тук, отчетохме че българският спорт е жив и жизнен, след като на олимпиадата в Токио ни донесе толкова радости и успехи. Ето че през тази година ни зарадваха младите – със световна титла в леката атлетика, световен вицешампион и европейски шампион в биатлона, с медалистите от олимпийския фестивал, а млади наши момчета и момичета пробиват в ските, тениса, волейбола… Специални благодарности и за българския ансамбъл, който отново е на върха, този път на световното първенство в София. Да поздравим и нашите заслужили легенди в спорта – да са ни живи и здрави. Нека си пожелаем през Новата - предолимпийска - година, българският спорт да ни донесе много повече поводи за гордост и национално самочувствие,“ каза в приветствието си Стефка Костадинова, преди да пожелае весели празници.

На церемонията БОК отличи със „Златна значка“ българските медалисти и техните треньори от европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица: сребърните волейболисти с треньор Мартин Стоев, двукратният вицешампион на прескок и успоредка в гимнастиката Божидар Златанов (той бе награден и с картина на известния български художник Владимир Николов Арт Влади, който живее и работи във Франция) с треньор Сергей Стоянов, заслужилите бронз в скока на височина Ирен Сарйбоюкова и в тройния скок Боян Хаджитодоров и Елена Аргирова с треньор Красимир Аргиров.

Същевременно БОК награди и 23 олимпийски медалисти по повод навършване на кръгли годишнини през 2022 г., сред които олимпийските шампиони Боян Радев, Петър Киров, Хасан Исаев и Мария Гроздева. Сред отличените спортни дейци-юбиляри бяха Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Петър Антов – дългогодишен съдия/помощник треньор националния отбор по борба, Сашо Диков – дългогодишен спортен журналист, Боран Хаджиев – дългогодишен треньор на женския национален отбор по биатлон и др.

С Почетен знак на БОК бяха отличени и Весела Лечева, проф. Николай Изов и Румяна Динева - за особени заслуги към спорта и олимпийското движение в България. „Искам да поздравя всички спортисти, треньори и дейци, заслужили отличия през годината. Виждаме много млади имена сред наградените и това дава надежди за бъдещето на българския спорт,“ каза Лечева в приветствието си към присъстващите. С плакет на БОК се награждават още Стоян Анков – за изключителни постижения на Европейските младежки паралимпикс игри във Финландиа 2022 и Георги Александров – за особен принос към спорта и олимпийското движение в България.

Традиционният Приз за „Етика, олимпийско образование и възпитание Надежда Лекарска“ се присъжда на Лилия Пандурова.

Носител на приза "Спортен Икар" за 2022 година на Фондация "Български спорт" е Александър Везенков. Баскетболистът бе избран в идеалния отбор на Евролигата за миналия сезон, участник във Финалната четворка с клубния си отбор Олимпиакос, номер 1 в класацията по борби и трети при реализаторите с националния отбор на България на Европейското първенство по баскетбол.

В категорията "Отбор на годината" наградата беше присъдена на националния ансамбъл по художествена гимнастика в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова. Ансамбълът стана световен шампион в многобоя и на съчетанието с три ленти и две топки в София и заслужи олимпийска квота за Париж 2024.

За "впечатляващо представяне" бяха отличени 17-годишната гимнастичка Стилияна Николова и скиорът алпиец Алберт Попов. Николова спечели сребро на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното първенство в София, а Попов завърши девети в слалома на Зимните олимпийски игри в Пекин и зае четвърто място в слалома от Световната купа в Куршевел.

В категория "Млад и талантлив спортист" победител е 17-годишната лекоатлетка Пламена Миткова - световна шампионка в скока на дължина за девойки до 20 години в Кали, Колумбия с личен рекорд от 6.66 метра.

Специална награда на Фондация "Български спорт" получава националният отбор по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова за историческата първа европейска титла в тази възрастова група.

Биатлонистът Благой Тодев и волейболистът Алекс Николов са отличени за "Пробив в световния спорт". Тодев е световен вицешампион за младежи от Солт Лейк Сити (САЩ) в преследването на 12.5 км и европейски шампион на 15 км за младежи в Поклюка. Николов е състезател на италианския шампион Лубе, участник в Шампионската лига с отбора и основен играч в националния отбор до 20 години, заел второ място на Европейското първенство.

В категория "Достойно представяне" победители са Кирил Милов - световен вицешампион по борба в категория до 97 кг в Белград и европейски шампион в категория до 97 кг в Будапеща и Севда Асенова - бронзова медалистка в категория до 48 кг на Световното първенство по бокс в Истанбул и европейска шампионка от шампионата в Черна гора.

Церемонията завърши с традиционната обща снимка за спомен и пожелания за весели празници и успешна в спорта Нова година.

Вирни се горе