БОГОЯВЛЕНИЕ В СМОЛЯН

БОГОЯВЛЕНИЕ В СМОЛЯН

Четирима смелчаци нагазиха водите на р.Черна за Божия кръст, улови го 30-годишен, военнослужещ

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион . След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски полк, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. Владиката Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. „ Днес 6 януари празнуваме Кръщението на Господ Иисус Христос. Той е бил кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. „И ето, глас от небесата, който казваше: Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“/Мат. 3:17/.

Празникът се нарича още Богоявление понеже на този ден, при кръщаването на Иисус Христос, Бог се открил на човечеството като пресвета Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.

Братя и сестри, този празник Светата Църква счита за по – славен от самото Рождество Христово, защото в Рождеството е началото на явяването на Иисус Христос в света, а в Кръщението е началото на встъпването Му във всенародно служение за спасението на света.

Нека от все сърце да благодарим на Бога за Неговата безкрайна любов към нас грешните, и празнувайки Неговото явяване в света и на света, да се стараем да живеем като истински чеда Божии“, подчерта в словото си епископ Висарион. Той преподаде Архипастирски и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение.

„Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Трябва да помним силата на българската армия, да пазим несломимия й дух, който родните военни носят, да почитаме традициите, завещани от великите наши предци”, каза в словото си Мелемов.

Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Мелемов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.

Слово произнесе и областният управител Стефан Сабрутев.

След това с литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където владиката Висарион хвърли кръста. В студените води нагазиха 4 смелчаци, а Разпятието извади от реката 30-годишният, военнослужещ Петър Савов, който пожела здраве, успехи и щастие на всички. Той за пета година участва в ритуала по спасяването на кръста.

В отбелязването на Богоявление взеха участие още председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, зам.-областният управител Христо Станчев, секретарят на община Смолян Момчил Николов, вр.и.д. командир на 101 Алпийски полк подп. Илиян Иванов, общински съветници, представители на държавни институции и много граждани.

Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

Вирни се горе