Близо 5 млн. лв. са инвестициите на ЕВН в мрежата в Смолянско след снежната криза през март

Близо 5 млн. лв. са инвестициите на ЕВН в мрежата в Смолянско след снежната криза през март

ЕВН инвестира около 5 млн. допълнително в област Смолян около кризисни обекти след снежното бедствие през март, съобщиха на пресконференция днес от ръководството на електроразпределителното дружество. Инвестициите в електропреносната мрежа в региона са главно в подмяна на въздушните електропроводи с подземна кабелна мрежа, разчистване на просеките около електропроводите, подмяна на повалени от бедствието стълбове. Екипите на дружеството са преминали обучение за работа в кризисни ситуации, включително и тренировки на полигон.

От ръководството на ЕВН заявиха, че са готови за зимата, а анализът от бедствени ситуации през последните години е използван за подобряване на организацията и работата при кризисен мениджмънт, информира БТА.

Почистени са близо 175 км просеки около електропреносната мрежа в областта. Голяма част от разчистените сервитутни зони са засегнати от снеголома през март. Предвижда се до края на годината да продължи прочистването на още 45 км от просеките, така че да се намали риска от падане на дървета върху жиците при по-обилен сняг. Около 3 000 са сменените електрически стълбове. След извършен кризисен анализ са определени зоните, които най-често са уязвими при по-сериозни валежи или бедствени условия. В тези райони около 50 км въздушни електропроводи са заменени с 30 км подземна кабелна мрежа. ЕВН има ангажимент да прокара изцяло подземна електропреносна мрежа в кв. Райково в Смолян. Близо 15 км са прокараните нови или санирани досегашни електропроводи.

Екипите на ЕВН в Смолянска област са допълнително оборудвани с високопроходими автомобили, шейни, доставени са АТВ с вериги и ратрак. От началото на 2016 г. започва монтиране на дистанционно отчитащи се електромери в гр. Смолян. Осигурени са около 20 000 дистанционно контролирани електромери за областния град, с които не само ще се улеснят абонатите, но и ще се намалят рисковете от намеса и кражба на електричество.

Вирни се горе