Близо 41 хиляди туристи са преминали през Ягодинската пещера през 2017 г.

Близо 41 хиляди туристи са преминали през Ягодинската пещера през 2017 г.

Близо 41 хиляди туристи са преминали през Ягодинската пещера през 2017 г., съобщи пред Дарик Сергей Генчев – уредник на пещерата в Родопите. Като сравнение с 2016 г. бройката на туристите се запазва сравнително същата, като се наблюдава лек спад на желаещите да се бракосъчетават в пещерата – имало е едва 16 брачни церемонии, като последната е била през ноември. За настоящата година все още няма заявка за подобна церемония.

„В момента пещерата е излъскана, като са изчистени всички мъхове по скалните образувания, както и по осветителните тела, така да се каже сме я изкъпали и блести отвсякъде“, коментира още Генчев.

По време на празниците, пещерата се е радвала на интерес от страна на туристи, които са предпочели Смолянско за празнуване на Коледа и Нова година.

Според Генчев, в момента другата туристическа забележителност в района на село Ягодина – Орловото око се радва на засилен интерес от посетители, като според него там напливът е голям. „Има туристи, които се връщат по няколко пъти, за да са качат на Панорамната площадка“, коментира още Генчев.

Вирни се горе