Близо 4000 изпълнители от цяла България ще събере фолклорния конкурс на Роженския събор

Близо 4000 изпълнители от цяла България ще събере фолклорния конкурс на Роженския събор

Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националния фолклорен конкурс на „Рожен“ – Събор на народното творчество и животновъдство 2023. От 14 до 16 юли на четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор.

Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „Васил Левски-1931“ от с. Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „Просвета“ от карловското село Соколица и състава от 50 изпълнители на „Големите гайди“ към Архиерейско наместничество гр. Асеновград.

В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село Криничне, Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

Част от фолклорната палитра на Рожен ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне, който ще се проведе на 15 юли. В него може да се включи всеки желаещ, като записването за участие може да се направи и на място.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни на събора.

На 14 юли вечерта ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” с участието на Атанас Янчовичин и МФГ " Бански старчета", Ваня Вълкова, Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина, Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки.

В съботната родопска вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“. В спектакъла „Звезден Рожен” ще се включат родопските изпълнители Димитър Керемедчиев, Тинчо Севдалинов, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, „Родопски извор“ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Златко Кафеджиев, Филип Симидов и Фидан Меров.

„Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

От 14 до 16 юли на роженските поляни ще има изложение на занаяти, исторически и етно възстановки, а мобилната музейната експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже местните традиции, бит и обичаи. В специализирани изложения посетителите на събора ще видят местни породи и различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата. В програмата на събитието са включени конни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби и хоротеки. Различни забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница.

Ден преди началото на събора, на 13 юли, на Роженските поляни ще бъде открит монумента на българското знаме – 111-метровия пилон „Рожен“ , на който ще се извиси националния флаг. Официалната церемония ще е грандиозен спектакъл с 1000 участника, шоу-заря и ще бъде последван от концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Вирни се горе