Близо 20 процента повече туристи са посетили Девин през 2022 г.

 Близо 20 процента повече туристи са посетили Девин през 2022 г.

Близо 20 процента ръст на туристи се отчита в община #Девин през 2022 г., съобщи за БТА кметът на града Здравко Иванов. Той цитира обобщени данни за туристически поток към балнеоложкия център, регистриращи двойно увеличение на чуждестранните туристи в региона през миналата година.

Ваканционни групи от Израел, Украйна, Полша, Чехия, Швейцария са сред посетителите, преминали през Ягодинската пещера, информира Сергей Генчев от местното туристическо дружество. От началото на януари се наблюдава около 10 процента ръст на посещенията към пещерите в община Девин. Наред с българските клиенти, в подземните туристически обекти слизат туристи от скандинавски страни, Украйна, Турция и др. Увеличеният поток от туристи към пещерните зали се обяснява с недостатъчния сняг в някои от ски курортите и насочването на почиващите към алтернативни атракции.

Хотелите в Девин работят с около 80 процента заетост на легловата база през януари, според кмета Здравко Иванов. През зимния сезон не работят два от големите хотели в града на минералната вода, а останалите поддържат спа- и балнеоуслугите целогодишно.

Вирни се горе