Празнуваме Благовещение!

Празнуваме Благовещение!

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите църковни празници – Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството.

На този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос. За случилото се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от майките, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Благовещение се празнува от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм и протестантство.

Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът Благовещение се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде “нещо зелено” – коприва, спанак, лапад.

Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Вирни се горе