Благодатна Вечерня и празнична Литургия за Летния Никулден в Смолян

Благодатна Вечерня и празнична Литургия за Летния Никулден в Смолян

Храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ в Смолян празнично посрещна архиерейския наместник Смоленския епископ Висарион за Вечернята по случай Летния Никулден. В навечерието на храмовия празник /8 май/ Негово Преосвещенство с благословението на Пловдивски митрополит Николай отслужи архиерейската Вечерня с Петохлебие и Акатиста в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и предстоятелят на храма свещеник Васил Маджаров. В служението участваха иподяконите Илия и Красимир и църковните хористи.

В края на Вечернята архиерейският наместник епископ Висарион благослови множеството и пожела мир и светла вяра в душите. Да имат в живота си молитвената закрила на Светеца-Чудотворец. Христовото Възкресение да ни укрепява в делата и мислите.

На самия празник Летен Никулден /9 май, неделя/ светата божествена Литургия отслужи секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков. С него съслужи предстоятелят на храма свещеник Васил Маджаров с помощници иподяконите Илия и Емил, както и църковните хористи.

Този стародавен божи храм е спасителна сила, почитано място за много християни и не само за тях поради чудодействията на патрона св. Николай като най-популярен светец, огледало на всички добродетели. Той е здрава опора на всеки, прибягващ кьм него с молитва.

Иконом Запрян Шиков поздрави присъстващите на Литургията и припомни важни моменти от житието на св. Николай Чудотворец като епископ на град Мира и изявен противник на езичеството и арианството /непризнаващ божествената същност на Христос/. Неговите чудеса приживе и сега го определят като пазител на целомъдрието, покровител на плаващите, хранител на гладните. Иконом Запрян Шиков призова светеца да ни пази от беди, да закриля енорията, град Смолян и Майка България.

На всички бе раздаден благословен курбан.

Архиерейско наместничество – Смолян

Снимки: Презвитера Таня Шикова

Вирни се горе