Библиотеката представя изложба от книги „ТВОРЕЦЪТ НИКОЛА ГИГОВ“

Библиотеката представя изложба от книги „ТВОРЕЦЪТ НИКОЛА ГИГОВ“

С изложбата „Творецът Никола Гигов“ Регионална библиотека „Николай Вранчев“ отбелязва 85 години от рождението на поета, писателя и журналиста, почетен гражданин на гр. Смолян (2006 г.).

Никола Гигов не е роден в Родопите, но свързва живота си със Смолян и планината на Орфей. На родопчани, природата и миналото на този край посвещава по-голямата част от творчеството си. Орфей и орфизмът са тема на неговия живот. Автор е на 73 книги, 12 от които са за тракийския певец. Посещава много страни, бил е аргонавт в Колхида. По негови стихове са написани над 150 песни от 45 композитори, а творчеството му е преведено на повече от 20 езика. В експозицията са представени книгите на Никола Гигов – поезия и проза, неговите орфически изследвания. Част от нея е посветена на писаното за твореца в книги и периодични издания, както и лични посвещения до него. Двадесет и една са поетичните книги, включени в изложбата. Една от темите, които засяга в стиховете си, е Родопа – „крепост на националния дух“. Творецът се възхищава от могъщата природа, от легендите за славните деди и любовта към родината. Друга тема, която е дълбоко свързана със същността на поета, е темата за бежанците. Той е роден на 10 ноември 1936 г. в с. Вълчан дол, Западните покрайнини и още като дете се сблъсква с нелека съдба. Като бежанец, заселил се в Родопите, преживява много болка, която претворява в песни. В поетичното му творчество присъства и темата за любовта и жената. На тях са посветени лиричните книги „Герданче от Рая“, „Омагьосани очи“, „Благовещение за жената“ и др. През 2011 г. е издадена книжка със стихове, преведени на японски език от изтъкнатата преводачка Мисако Маки със заглавие „Юруси-но-хи“ („Ден за прошка“).

Четиридесет и пет книги, които съдържат очерци, пътеписи, разкази, есета и др. са представени във втората част на изложбата. И в прозата творецът засяга същите теми, които го вълнуват в поетичните му творби. През 2015 г. е издаден сборникът „Пръски от светлина. Стихове, отзиви, писма, фрагменти“, който включва кореспонденция и публикации на изявени личности, засягащи творчеството на Никола Гигов. По повод 80-години от неговото рождение през 2016 г. излиза книгата „И Богородица се разплака“ с илюстрации от Елица Гигова – дъщеря на поета. Всички 12 книги-изследвания за тракиеца Орфей присъстват на изложбата, като някои от тях са представени в превод на руски и английски език. Елена Хайтова посвещава на своя съпруг книгите „Безумният Орфей“ през 2006 г. по повод неговата 70-годишнина и „Орли от пламък. Книга за писателите Николай Хайтов и Никола Гигов“ през 2019 г. По-голямата част от изданията съдържат посвещение и автограф от автора, затова са особено ценни за нас.

Изложбата е разположена в каталожния хол на библиотеката и може да бъде разгледана до 10 декември.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Вирни се горе