Библиотеката отбелязва с изложба 160 години от рождението на българския общественик и художник Антон Митов

Библиотеката отбелязва с изложба 160 години от рождението на българския общественик и художник Антон Митов

Антон Стефанов Митов e изтъкнат български художник – живописец и график, публицист, изкуствовед, преподавател и професор в Художествената академия.

Роден е на 1 април 1862 г. в Стара Загора. В края на 1880 г. заминава за Италия, където е приет в Академията за изящни изкуства във Флоренция. Там учи при проф. Джузепе Чаранфи и през 1885 г. се дипломира. Завръща се в България и преподава рисуване в гимназиите на Стара Загора, Пловдив, Варна и София.

Антон Митов е общественик – радетел за изкуство и култура, а наследството, което оставя е внушително. Той е автор на първия труд по „История на изкуството” на български език и основател и редактор на първото българско периодично издание за изкуство (сп. „Изкуство“, 1895 г.). През 1896 г. с Иван Мърквичка и Борис Шатц, създават Държавното рисувално училище, прераснало през 1921 г. в Художествена Академия, чиито директор е в периодите 1912-1918г. и 1924-1927 г.

Антон Митов участва в изографисването на Централния Православен храм „Свети Александър Невски“ в столицата и е автор на мозайката под камбанарията с образа на светеца и икони. Страстен любител на театъра, той е дизайнер и на първите театрални костюми у нас. Митов пише и публикува обширни художествено – полемични статии в периодичния печат, дописен член е на БАН и носител на “Златен медал за наука и изкуство”.

Антон Митов участва в редица художествени изложби у нас и чужбина. Негови платна се съхраняват в НХГ и галериите на София и Пловдив, както в частни колекции извън България.

Някои от най-емблематичните негови картини са: “Пазар на грозде в Евксиноград край Варна” (1894, НХГ) ; “Варненско море” (1895, НХГ) ; “Портрет на жената на художника” (1898) ; “Златар на софийски пазар” (1898) ; “Група селянки на пазар в София” (1903, НХГ) ; “Софийски пазар” (1907) ; “Пазар на зеленчуци и грънци в София” (1907) ; “Портрет на художника Иван Мърквичка” (1908, НХГ) ;"Автопортрет" (1921, НХГ) и др. Житейският път на Антон Митов приключва на 20 август 1930 г. в София.

По повод 190 годишнината от рождението на изтъкнатия творец, в отдел „Изкуство” при Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян е подредена изложба, в която са включени албуми, книги, репродукции, цветни листови графики и статии, с които разполага регионалния културен институт.

Изложбата може да бъде разгледана от посетителите на библиотеката до края на месец април.

Вирни се горе