Библиотеката отбелязва с изложба 110 години от рождението на ПАРАШКЕВ ХАДЖИЕВ

Библиотеката  отбелязва с изложба 110 години от рождението на ПАРАШКЕВ ХАДЖИЕВ

Регионална библиотека отбелязва с изложба 110 години от рождението на българския композитор, музикален педагог, професор по хармония ПАРАШКЕВ ХАДЖИЕВ. В отдел „Изкуство” може да видите библиотечни материали, свързани с живота и творчеството на известния българин – партитури от популярни творби, плочи, биографични материали.

Парашкев Хаджиев е роден е на 14 април 1912 г. Син е на оперния диригент и пианист Тодор Хаджиев (основател на Софийската опера) и на оперната прима Дойчина Хаджиева.

Завършва софийската Консерватория (1936) с пиано при проф. Андрей Стоянов и композиция при проф. Панчо Владигеров. Веднага след това специализира композиция във Виена при Й. Маркс (1937), във Висшето училище по музика в Берлин при Х. Тисен (1938¬-1940), след което учи и в Прага. Като композитор Парашкев Хаджиев е най-продуктивният български композитор на музикално-сценични творби: 21 опери, 6 оперети и 3 мюзикъла, 1 балет, които имат над 150 постановки на сцените на всички български музикални театри, някои от които включени в представителна част от националния репертоар на българските оперни и оперетни театри след средата на 50-те години на ХХ век. Негови опери и балети са поставяни в Русия, Румъния, Полша, Чехия, Германия, Белгия и други страни. Снимка: Съюз на българските композитори

Вирни се горе