Библиотечната колегия в Смолянско осиротя! Почина Йорданка Вълчева

Библиотечната колегия в Смолянско осиротя! Почина Йорданка Вълчева

“С дълбока и непрежалима скръб съобщаваме, че на 15 ноември загубихме нашата обичана и уважавана колежка Йорданка Вълчева”, съобщиха от библиотеката в Смолян.

Библиотечната колегия в Смолянско осиротя! Трудно ще запълним празнотата! Сърцата ни кървят! За времето, което беше с нас, тя ни даде безкрайно много! Беше учител, приятел, закриляше ни като майка! Съветите и напътствията, които ежедневно ни даваше, ще помним завинаги!

Четиридесет години Йорданка Вълчева отдаде на библиотечната професия. Тя оставя ярка следа в развитието както на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ – Смолян, така и за всички библиотеки в Смолянска област. Като заместник директор на Регионалната библиотека тя даде тласък на въвеждането на новости, които утвърдиха библиотеката като водещ културен институт не само в областта, но и в страната. Като методист работеше неуморно и всеотдайно за обновяването и модернизирането на библиотеките в региона. За нея всяка библиотека беше важна и значима. Грижеше се за професионалното израстване на библиотекарите и се бореше за общественото им признание и отреждане на достойно място на библиотечната професия.

Йорданка Вълчева е родена на 20 август 1958 г. в с Чокманово. Средно образование завършва в ПГ „Васил Левски“ в гр. Смолян през 1976 г. Завършила е висше образование – магистър, специалност „Българска филология” в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“ и квалификация по „Библиотекознание и библиография“. Като библиотекар започва работа непосредствено след завършване на висшето си образование през 1980 г. Последователно работи като библиотекар в отдел „Справочен и краезнание“ и „Детски отдел“, а от 1985 г. е Главен библиотекар в Дирекция „Библиотеки“ – по-късно отдел „Координация и връзки с обществеността“. От 2007 г. до пенсионирането си през 2020 г. е зам.-директор на Регионална библиотека. Дълги години е председател на ББИА за област Смолян, координатор е на Програма „Глобални библиотеки – България“ за област Смолян в периода 2009-2013 г.

Под нейно ръководство са осъществени редица програми и проекти в Регионалната библиотека. Трудно е да изброим всичко, постигнато от нея. През последните години едни от най-значимите са – дигитализация на старата краеведска родопска книжнина /периодични издания и книги/, създаване на нов сайт на библиотеката, отличен и оценен сред професионалната гилдия, отбелязване на 60-годишнината на библиотеката и издаване на сборника „Територия на духа : 60 г. библиотечно дело в сърцето на Родопите” и много други.

През годините е удостоявана с много награди: през 2007 г. по повод 24 май получава Годишната награда на Община Смолян, носител е на званието „Библиотекар на годината“ на Българската библиотечно-информационна асоциация за 2017 г., удостоена е с почетен знак „Златен век“ на Министерството на културата – печат на Цар Симеон Велики – златен и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност през 2018 г.

И след пенсионирането си тя продължи да бъде активен участник и съветник на библиотекарите в областта. Тя предаде на всеки от нас частица от нейния заряд и любов към библиотеката. Загубихме верен приятел, сърдечен човек – слънчев и усмихнат, всеотдаен във всичко, с което се захване.

Ще те помним и носим в сърцата си!

Почивай в мир!

Колективът на РБ изказва искрени съболезнования на близките!

Съболезнования поднася и екипът на Smolyannews.com

Вирни се горе