Би Би Си: Френски изтребители откриха огън в Либия

Би Би Си: Френски изтребители откриха огън в Либия

Френски самолет е стрелял и унищожил четири танка на либийските сили, съобщиха Би Би Си, Си Ен Ен и “Ал Джазира”.

Това е първата стъпка от въвеждането на зона, забранена за полети, определена с резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.

Поразена е първата мишена, обяви говорителят на министерството Лоран Тесеир, цитиран от Ройтерс.

В операцията за спиране на настъплението на Кадафи срещу бунтовническите сили участват около 20 самолета в район от 100 на 150 км около източния град Бенгази.

Френският самолетоносач “Шарл де Гол” ще отплава към Либия утре, в момента се създава команден оперативен център.

По-рано днес беше съобщено, че няколко френски изтребителя “Рафал” са прелетели над “цялата либийска територия” на разузнавателна мисия.

Изтребителите излетели следобед от базата в Сен Дизие в Източна Франция.

Италиански самолети също са започнали наблюдателна мисия, съобщи телевизия “Ал Арабия”.

Тези съобщения бяха направени преди приключване на международната среща

за либийската криза, на която бяха поканени представители на Европейския съюз, ООН, Арабската лига и Африканския съюз.

В специално изявление след нея домакинът – френският президент Никола Саркози, обяви, че военни самолети на Франция вече се намират във въздушното пространство над Либия, за да попречат на силите на Кадафи да бомбардират Бенгази.

Саркози съобщи, че представителите на международната общност са решили да използват

“всички възможни средства”, и преди всичко военни,

за прилагането на резолюцията на ООН, предаде телевизия Си Ен Ен. На срещата присъстваха представители на САЩ, ЕС, Канада, Йордания, Мароко, Катар, ОАЕ и Ирак, както и генералният секретар на Арабската лига Амр Муса, но нямаше представители на Африканския съюз.

Решението е подкрепено от всички присъстващи.

Действията на международната общност са под мандата на ООН, който прие резолюция в четвъртък. ИТАР-ТАСС цитира представител на пресслужбата на НАТО, че засега алиансът не участва в международните усилия за Либия.

“Наш дълг е да помогнем на бунтовниците. Бъдещето на Либия е в ръцете на либийците”, заяви Саркози.

Вратите на дипломацията ще бъдат отново отворени, когато агресията бъде прекратена, заяви още Саркози.

Кадафи може да избегне най-лошото, ако спазва резолюцията на ООН, увери френският президент.

Междувременно премиерът на Италия Силвио Берлускони заяви, че страната засега предоставя само свои военновъздушни бази, които да бъдат използвани в рамките на военната операция. Той предложи военната база в Неапол за команден център на интервенцията срещу Либия, съобщи агенция Ройтерс.

Американският президент Барак Обама заяви: “Народът на Либия трябва да бъде защитен. Готови сме да действаме, ще действаме бързо”.

Време е да действаме. Тези действия трябва да са бързи. Полковник Кадафи сам предизвика всичко като излъга международната общност", заяви британският премиер Дейвид Камерън.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че световните сили са обединени по отношение на ситуацията в Либия, но Германия няма да вземе участие във военни действия срещу африканската държава, предаде агенция Ройтерс.

Катар и няколко европейски държави, сред които Белгия, Холандия, Дания и Норвегия, са потвърдили, че ще участват в одобрената от ООН военна интервенция в Либия, съобщи АФП, като се позова на дипломатически източник.

Вирни се горе