Безплатни прегледи за туберкулоза в смолянската болница

 Безплатни прегледи за туберкулоза в смолянската болница

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян организира „Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза, съобщи д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет.

В дните от 18-ти до 22-ри март 2024 г., между 8,00 и 15,30 часа, ще се извършват безплатни медицински консултации.

Д-р Лазарова ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж на болницата, над Инфекциозно отделение.

„Организираме по няколко пъти в годината кампанията „Седмица на отворените врати“, защото тя се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията.

А ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план, води до намаляване на случаите от туберкулоза“, коментира д-р Лазарова.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната кампания, проведена в смолянската болница в периода 04.12 – 08.12.2023 г., преминаха 56-ма души. От тях с риск са 48.

Направени са 46 проби Манту, 18 рентгенография на бял дроб, 5 изследвания на храчка за БК, 1 квантиферонов тест и 2 квантиферонов тест и Манту.

Открит е един пациент с латентна туберкулозна инфекция. Един е обхванат с химиопрофилактика. Няма съмнителни за туберкулоза.

Вирни се горе