Безплатни прегледи за туберкулоза организира МБАЛ - Смолян

Безплатни прегледи за туберкулоза организира МБАЛ - Смолян

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД, Смолян. В дните от 20-ти до 24-ти март 2023 г., между 8,00 и 15,30 часа, ще се извършват безплатни медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

„През последните години кампаниите „Отворени врати“ се доказаха като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот“, коментира д-р Лазарова.

Прегледите и изследванията са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната кампания, проведена в смолянската болница през септември м.г., са преминали 58 човека. От тях с риск от заболяване 51, извършени прегледи – 58, изследвания манту – 52 направени рентгенография на бял дроб – 11, микробиологични изследвания на храчка – 4. Няма открити болни от туберкулоза. С латентна туберкулозна инфекция са четирима души, които са поети за химеопрофилактика.

Специфичният причинител на туберкулозата е Мусоbасtеrіum tubеrсulоѕіѕ, наричан още бацилна Kox. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болен човек. От туберкулоза се разболяват лица с подтисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Вирни се горе