Безплатни прегледи на зъбите през октомври

Безплатни прегледи на зъбите през октомври

„Всяка година избираме октомври, защото отпускарският сезон е приключил, учебната година вече е започнала и можем да се фокусираме върху целите: да се повиши хигиената на устната кухина, да се затвърдят знанията за важността на профилактиката и с това да се подобри оралното здраве на българите,съобщи агенция КРОСС. Лекарят по дентална медицина може да помогне не само с редовни зъбни интервенции, а и като учител и мотиватор на техники за четкане и използване на зъбен конец, с препоръчване на подходящи средства за премахване на зъбната плака, което води до предпазване от зъбен кариес и парадонтални заболявания”, коментира д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз./БЗС/

Безплатните профилактични прегледи, които ще направят лекарите по дентална медицина на децата до 18 години и възрастните са нещо отделно, което не е включено в договорения медицински пакет , който се покрива от Националната здравноосигурителна каса/ НЗОК/ , уточниха още от БЗС. Денталният пакет включва за децата и младежите до 18 години обстоен преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Здравноосигурените пациенти над 18 години имат право на преглед и две лечебни дейности. Сумата, която НЗОК отпусна за дентално здраве през 2010 г. са 91 млн. лв..

„Програмата „Месец на оралната хигиена” се провежда от Колгейт от няколко години в цял свят. Важна цел за нас е мотивация на пациентите да използват качествени продукти за устната кухина – флуорни зъбни пасти, зъбни четки и конци, разтвори за орална хигиена, а също така и редовно да посещават кабинета на лекаря по дентална медицина”, заяви и д-р Красимир Илиев, представител на Колгейт Палмолив Адриа.

Инициативата се предхожда от отбелязването на 12 септември- Световен ден на оралното здраве. Датата се чества по инициатива на Генералната асамблея на Световната дентална федерация (FDI) и с подкрепата на всички дентални организации. Този ден бе обявен за световен на денталния конгрес в Дубай през 2008 година. По този повод през октомври ще бъде проведен станалият традиционен „Месец на оралната хигиена”. “12 септември е избран за Световен ден на оралното здраве поради три основни причини”, подчерта още д-р Шарков. „Първо, през септември се провеждат повечето дни на оралното здраве по целия свят. Второ, тогава е рожденият ден на д-р Чарлз Годон, основател на FDI, който е роден на 12 септември 1854 г. Трето, денят отбелязва годишнината от конференцията на Световната здравна организация в Алма Ата, която е била проведена на 12 септември 1978 г”.

Вирни се горе