Безопасната любов в най-отпускарското време насърчава кампания на РЗИ и Младежкия червен кръст

Безопасната любов в най-отпускарското време насърчава кампания на РЗИ и Младежкия червен кръст

Презервативи и 400 флайъра за възможността за тестване за СПИН и други инфекции ще се разпространяват сред младежите в Смолян и региона

От 14 до 31 август се провежда ежегодната лятна АНТИСПИН кампания в област Смолян. Чрез анонимно и безплатно изследване с бързи тестове гражданите и гостите на Смолян могат да установят своя статус за ХИВ/СПИН, а чрез имуноензимни тестове и за хепатит В, С и сифилис. Това ще се случва всеки работен ден в рамките на инициативата, във времето от 10 ч. до 14 ч. в кабинета за медицински изследвания на Регионалната здравна инспекция.

РЗИ и Българският младежки червен кръст ще реализират информационна кампания сред младите хора на Смолян, Девин, Златоград, Рудозем и Мадан, а целта е да се насърчи безопасната лятна любов и да се напомни за възможността за тестване за сексуално предавани болести, през август и целогодишно. Доброволците от БМЧК ще разпространяват специално изготвени плакати и флайери в най-харесваните нонстоп магазини, кафенета, дискотеки и фитнес клубове. През втората седмица на акцията младите червенокръстци ще се срещнат със свои връстници в неформалната среда на откритите пространства в Смолян, където ще им предоставят презервативи, и ще ги мотивират към отговорно сексуално поведение.

Лятната кампания на Министерството на здравеопазването е заключителният четвърти етап от Националната АНТИСПИН кампания, която се провежда вече над 30 години. По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции“ (2021 -2025 г.) от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 ХИВ-позитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1886 г. до сега са 4125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 14% – при инжекционна употреба на наркотици.

Тъй като сексът без презерватив е най-разпространеният начин за предаване на вируса на СПИН, съществени за предпазване са наличието на постоянни и верни партньори, проверени за ХИВ, избягването на случайни контакти и използването на предпазни средства при всеки такъв контакт.

Изключително важно е всеки от нас да е наясно със своя ХИВ-статус. Ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте! Препоръчителните изследвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.

Използвана е информация от интернет страницата на Министерството на здравеопазването

Вирни се горе