БЧК –Смолян отбеляза тържествено 145 години от създаването на червенокръстката организация

 БЧК –Смолян отбеляза тържествено 145 години от създаването на червенокръстката организация

На 25.10.23г. областната организация на БЧК в Смолян отбеляза тържествено 145-я рожден ден на БЧК. По покана на областния съвет на организацията, в ресторант „Централ“ се събраха представители на 10-те общински организации. Събитието бе уважено от областния управител, журналисти и партньори. На фона на класическа музика, изпълнявана от цигулков ансамбъл „Виолина“, водещата откри празника и въведе участниците в историята на БЧК, а по-късно отбеляза и важни моменти от развитието на организацията в Смолянска област.

Председателят на областната организация на БЧК д-р Мими Кубатева приветства хората отдадени на хуманната кауза да помагат, като им подари една истинска история за доброто, което се връща. Тя сподели и някои по-значими дейности, реализирани през настоящата 2023г.:

Поддържа се членски състав 4% от населението.

Събрани са скоростно помощи за пострадалите от земетресението в Турция на стойност 50 000лв., първенци са от Доспат, следвани от Мадан, както и материални дарения- 860 кашона, с дрехи, обувки и одеяла, най- много в Златоград, Доспат и Неделино.

Възобновено е провеждането на обучения по проекти, с което се повишава капацитета на организацията. Поради липса на средства, това са само част от нужните, за да се изпълни една от основните цели в Областната стратегия за развитие до 2030г.

Започна работата на социалните приемни в общинските центрове за психологична и друга консултантска подкрепа на хората. Паралелно е правена и анкета доколко познават и как оценяват работата на БЧК. Резултатите са обнадеждаващи.

Съфинансирана е с дарители, програмата Топъл обяд, което е грижа за 95 деца в областта, живеещи в социален риск и така е подпомогнато тяхното образование и развитие; най-активни бяха в Рудозем, Баните, Смолян.

В Мадан е открито защитено младежко пространство за отдих, в добро сътрудничество с местната власт, на което младите хора да се събират, да разговарят, забавляват и приобщават към хуманната кауза на БЧК.

През февруари е проведена среща разговор с представители на няколко общински организации по въпроси за изпълнението на Областната стратегия за развитие до 2030г., на която са предложени оригинални идеи за повишаване на приходите на организацията, което е втората основна цел на Стратегията ни.

За отделеното време, за полаганите усилия и свършена работа, за предизвиканите усмивки на лицата на хората, председателката благодари на всички от името на областния съвет на БЧК. Благодарност и за партньорите и дарителите, съмишленици в добротворството.

На всички пожела здраве, големи мечти и постижения и да не се забравя - доброто се връща и БЧК го предава от поколение на поколение вече 145г.

На тържеството бяха връчени и награди за заслуги, определени от Националния съвет на БЧК през 2022г.:

Медал „Български Червен кръст” – златен, посмъртно на г-жа Марияна Николова Иванова, дългогодишен член и доброволец, бившия председател на организацията, получен от член на семейството й.

Със звание „Заслужил деятел на БЧК – двама;

Звание „Отличник на БЧК” – на 10

Звание „Млад отличник на БЧК” – двама червенокръстци.

Отличията са връчени от областния управител г-н Захари Сираков, който поздрави активистите.

След музикална пауза директорът на секретариата към областния съвет на БЧК г-жа Мария Делева изказа благодарност и признание на хората, които работят безвъзмездно за благородната кауза на БЧК и даде указания за предстоящата отчетна кампания, набирането на нови доброволци, подготовката за реализацията на Хранителната програма, с която БЧК в партньорство с общините ще предостави хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни пакети на около 7000 човека в областта. Директорът сподели и позитивните резултати от анкетата за познаване и нагласи към БЧК.

В създалата се задушевна, празнична обстановка с много музика, емоции и с чаша вино, червенокръстците от област Смолян обмениха с удовлетворение и вълнение спомени, опит и виждания за работата на организацията, единодушни, че ползата от дейността им е реална и необходима.

zahari

Областен съвет на БЧК в Смолян

Вирни се горе