ББИА реализира успешно проект „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България“

ББИА реализира успешно проект „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България“

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) реализира успешно проект „Стимулиране на четенето в ранна детска възраст в България“. ББИА работи в подкрепа на ранното детско четене и насърчава библиотеките да работят с деца от 1 до 6 години, като организира различни инициативи от 2010 г. Целта на сегашния проект е да осигури на деца от 1 до 6-годишна възраст нови книги и игри, с които да се обновят колекциите на активни библиотеки в малки градове и села в отдалечени, планински и погранични райони, които нямат средства за закупуване на нови книги, но имат висока посещаемост от читатели деца.

В резултат на успешните дарителски кампании през платформите GlobalGiving (27 ноември 2018 г. – 26 февруари 2019 г.) и България дарява (25 – 31 март 2019 г.), както и инициативата RE:TURN (4 – 10 март 2019 г.) на Фондация „Америка за България“ за изпълнението на проекта са събрани над 10 000 лв. ББИА благодари на всички колеги, приятели и съмишленици от България, Европа и САЩ, които дариха средства в подкрепа на проекта! В рамките на кампанията „България дарява“ издателство „Точица“ подари свои детски книги.

Благодарение на отстъпките, които специално направиха българските издателства „Велес“, „Дамян Яков“, „Емас“, „Златното пате“, „Клевър бук“, „Колибри“, „Колхида“, „Мармот“, „ПАН“, „Прозорец“, „Просвета“, „Рибка“, „Софт прес“, „Унискорп“ и „Фют“ са купени 1910 книги и игри. Министерството на образованието и науката, което има множество инициативи, насочени към повишаване и насърчаване на грамотността във всички възрастови групи, подкрепи изпълнението на проекта като предостави 860 детски книги.

Закупените и подарени общо 2774 книги и игри за деца от 1 до 6-годишна възраст са изпратени на 14 предварително подбрани библиотеки от отдалечени, планински и погранични райони с висока посещаемост от деца и родители в своите региони за 2017 г. и 2018 г.

Читалищните библиотеки, включени в проекта, ще разпространят информацията за подарените нови книги и ще осигурят достъп до тях не само на читателите си, но и на децата от детските градина и училищата, както и на родителите на деца от 1 до 6 години в населените места. В библиотеките ще се организират изложби, представяния и четения с получените по проекта книги и игри за децата и техните родители. Дарените книги са добра основа за разработването на програми за стимулиране на четенето в ранна детска възраст, за провеждането на обучения на родителите за ползите от четенето в ранна детска възраст и за това как да четат на децата си у дома. Такива програми ще се разработят от ББИА в партньорство с фондация „Детски книги” и заинтересованите библиотеки.

Вирни се горе