Бързи кредити – единственото решение ли са?

Бързи кредити – единственото решение ли са?

Много потребители се оказват в неприятната ситуация да изградят лоша кредитна история поради редица фактори. Инфлацията и ниските доходи в страната ни допринасят за честото търсене на пари на заем от потребителите.

Кредитите вече са нормална част от живота на българина. Проучванията показват, че голям процент от потребителите имат поне един кредит. Теглим заеми за различни цели. Някои заемат пари, за да си купят дом или да започнат бизнес, други пък, за да ремонтират или купят оборудване, а трети, защото са похарчили заплатата си и не могат да плащат сметките си.

Понякога нямаме достатъчно средства, за да върнем заемите, които сме взели, затова и започваме да просрочваме задълженията си. Поради тази причина много потребители се оказват в неприятната ситуация да имат лошо кредитно досие в Централния кредитен регистър. Това значително намалява шансовете им за получаване на изгодни нови заеми. Има обаче начин да получите бързи кредити с лошо ЦКР.

Преди да прибегнете до нов заем, важно е да прецените дали можете да погасявате месечните си вноски. Тегленето на заем с лош ЦКР може допълнително да влоши кредитната ви история, ако не го изплащате навреме и да станете привлекателни в очите на кредиторите.

Има няколко важни фактора, които могат да повлияят на кредитната история на всеки потребител. Плащането на месечните ви вноски навреме е задължително, ако искате да се отървете от неизгодните условия.

Как да получа кредит с лошо ЦКР?

Първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите фирми, които предлагат заеми с лошо ЦКР. Обикновено фирмите за бързи кредити предлагат такива. Освен ако кредитната ви история не е само леко влошена, банката най-вероятно ще откаже да ви предостави финансиране. След като видите кои небанкови институции предлагат този вид кредит - проучете техните условия и изисквания. Много от тези компании може да изискват от вас да предоставите поръчител или банкова гаранция, за да намалят риска от загуби. Сравнете различните оферти на Everlike.bg и направете най-добрия избор.

Понякога намирането на гарант за заем може да бъде невъзможна задача, така че бъдете внимателни, докато кандидатствате. Друго нещо, за което трябва да внимавате, когато търсите кредитор, е колко ще струва заемът. Помолете вашия кредитен консултант да ви обясни подробно детайлите по договора и поискайте стандартен европейски формуляр, описващ параметрите на кредита.

Моля обърнете внимание и на тези неща:

• Лихвата по кредита няма да е ниска.

• Кредитните продукти за хора с лошо ЦКР винаги са по-малко изгодни.

• Вероятно ще бъдете помолени да предоставите някакво обезпечение. За да намали кредитния риск компанията за бързи заеми въвежда метода на предоставяне на обезпечение. За да определите дали непременно ще трябва да предоставите такъв, консултирайте се с вашия кредитор. Ако кредитната ви история не е много лоша, може да не се нуждаете от обезпечен заем.

Във ваша полза е да извършвате редовни плащания по кредита. Когато дължите пари, се случват някои неприятни неща. Първо, върху вашия кредит започват да се начисляват наказателни лихви, което го оскъпява. Освен това, ако дългът ви е твърде дълго просрочен, кредитната компания ще започне да ви търси почти всеки ден. Кредитната ви история също ще се влоши много, а в тежки случаи сметката ви може дори да бъде замразена. Когато не можете да се справите с месечните си плащания, добре е да се свържете с вашия кредитен консултант. Той може да предложи рефинансиране на заема или промяна на вашия погасителен план.

Въпреки, че бързите заеми с лошо ЦКР не винаги са много изгодни има и по-лоши варианти. Съветваме ви да не вземате кредити от лихвари и непознати лица, защото това крие множество рискове. Заемите от роднини и приятели също могат да доведат до неприятности и разваляне на отношенията.

Вирни се горе