Българските плажове стават все по-чисти

Българските плажове стават все по-чисти

Само един морски плаж в България не е отговарял на европейските стандарти през изминалата година.

Това се отбелязва в доклад на Европейската комисия за качеството на водите в местата за къпане в страните от Европейския съюз, цитиран от БТА. Плажът е в района на Варна. Резултатите от годишното проучване на ЕС, което изследва съдържанието на фекалиите в крайбрежните води, показват още, че българските плажове стават все по-чисти, съобщи БНР.

В страната ни са проверени 93 места за къпане. От тях 92 или 98,9 на сто са отговаряли на задължителните критерии за чистота на водите за къпане в Европейския съюз. Това е увеличение с 5,6 на сто в сравнение с предишната година, се посочва в доклада.

Официалните данни показват, че 91% от българските плажове са получили най-висока оценка за липса на фекални бактерии и замърсители през 2009 г., в сравнение с 78 на сто предходната година.

От всички проверени места за къпане в България четири са били във вътрешността на страната и всички са отговаряли на изискванията. Ограниченият брой проверки на места за къпане вътре в България се дължи на няколко причини – липса на интерес сред общините да поддържат такива места според всички изисквания, липса на традиция сред българското население да посещава подобни места и много стриктните национални закони за водните спасители, които забраняват къпане по места, където те не са осигурени, отбелязва Европейската комисия.

Според официалните европейски данни плажовете на Великобритания също са все по-чисти, за разлика от Италия, където чистотата на водата по крайбрежието бележи рязък спад. В цяла Европа 95,6% от плажовете отговарят на минималните условия за качество. В сладководните басейни този процент е 89,4 на сто.

Вирни се горе