Българската телеграфна агенция откри Национален пресклуб в Смолян

Българската телеграфна агенция откри  Национален пресклуб в Смолян

Българската телеграфна агенция (БТА) откри Национален пресклуб в Смолян. Пресклубът бе официално открит от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и кмета на общината Николай Мелемов. БТА има нов дом в Смолян след пет десетилетия отразяване в новини от Смолян и Родопите от кореспонденти на БТА.

Пресклубът се намира в сградата на бившия клуб „Журналист“ на пл. "Свобода" 1. В зданието, в което се помещаваше някога редакцията на в. „Родопски вести“, отново ще има средище на журналистиката и медиите. Националният пресклуб на БТА е място за пресконференции, дискусии, изложби, за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта.

Новият пресклуб бе открит с водосвет, отслужен от свещеник Иван Марински от катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“. На тържеството за откриване на медийния център присъстваха представители на местната и държавната власт, ръководители на институции, журналисти, личности от новините на БТА.

Българската телеграфна агенция има свои кореспонденти в Смолян от близо половин век. Кореспонденти на БТА в Смолян са били Стефан Герджиков, Петър Кочанов, Петър Илиев, Емилия Милчева, Величка Петкова. Петър Илиев е сред дългогодишните кореспонденти на медията, работил от 1975 г. до началото на 90-те години. Смолян и областта присъстват във фотоархива на БТА с кадрите на фотокореспондентите Георги Вулджев и Сашо Сарандалиев, работили през последните 20 години за агенцията. Кореспондент на БТА сега е Христина Георгиева.

Националният пресклуб на БТА е настанен в общински помещения, предоставени безвъзмездно от Община Смолян за 10–годишен период. Медийният център разполага със съвременна аудио-визуална техника и модерно оборудване, даващи възможност за директно излъчване онлайн на пресконференции и събития. Отправяните от пресклубовете послания и новини се отразяват в информационните емисии на БТА на български и английски език.

Пресклубовете са част от политиката на агенцията, обединена под марката "Национален пресклуб БТА". Националната медия има към момента 23 пресклуба в областни градове и три в общински центрове – Казанлък, Самоков и Свищов. Националните пресклубове на БТА извън страната са шест – в Анкара (Турция), Босилеград (Сърбия), Букурещ (Румъния), Одеса (Украйна), Скопие (Република Северна Македония) и Тараклия (Молдова). Откриването на пресклубове извън страната е продължение на политиката на агенцията да има разкрити свои медийни средища във всички съседни страни, както и в държави с големи български общности. Пресклуб на БТА беше разкрит и на борда на първия български военен научно-изследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий" по време на плаването му до Антарктида от 27 декември 2022 до 2 май 2023 година.

Вирни се горе