България въвежда зелен Ковид сертификат

България въвежда зелен Ковид сертификат

От четвъртък на закрито, в това число в университети, големи магазини, заведения и спортни зали, в България ще се влиза само със зелен сертификат.

Какво гласят новите правила?

От четвъртък (21.10) в България се въвежда изискване за зелен сертификат за коронавирус при всички дейности на закрито, обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Подобна мярка вече беше въведена в повечето европейски държави, сред които Германия, Франция, Австрия, Испания и Гърция.

Всички посетители на кина, театри, концерти, музеи, галерии, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, заведения за хранене и развлечения в България ще трябва да докажат, че са ваксинирани срещу коронавирус, имат валиден отрицателен тест от последните 72 часа или са преболедували наскоро. “Всички други изисквания отпадат”, подчерта Кацаров.

Присъствено обучение във висшите учебни заведения в България също ще е възможно само при наличието на зелен сертификат.

В общините, в които 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хиляди, ще бъдат преустановени присъствените занятия в училищата. В общините със заболеваемост над 500 на 100 хиляди учебните занятия ще бъдат преустановени на 50%.

Организирани екскурзии и групови посещения на туристически обекти също ще се провеждат само ако всички участващи в тях са със зелен сертификат.

От четвъртък всички медицински служители и служителите в старческите домове ще могат да работят само със зелен сертификат.

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения и специализираните институции за социални услуги, обяви още министър Кацаров.

До въвеждането на новите мерки се стигна след като в последните седмици България отбеляза сериозен ръст на новозаразени и починали от коронавирус. Само за последното денонощие бяха регистрирани 214 смъртни случая и 5000 новозаразени. На този фон България продължава да е последна в Европейския съюз по процент ваксинации на глава от населението. Ако мерките не помогнат, единствената възможност остава “пълен локдаун”, каза още Стойчо Кацаров.

Ето и списъкът на местата, където от посетителите на възраст над 12 години и целия персонал ще се изисква зелен сертификат:*

Магазини с площ над 300 кв.м.

Молове

Заведения за обществено хранене

Ресторанти

Барове

Фитнес салони

СПА центрове

Конферентни зали

Концертни зали

Циркове

Басейни

Театри

Кина

Галерии

Спортни зали

Хотели, ресторанти и заведения към тях

Университети при провеждане на присъствено обучение

Болници, старчески домове и домове за деца – за персонала

Къде няма да се изисква зелен сертификат

Магазини за хранителни стоки

Магазини с площ под 300 кв. м.

Аптеки

Банкови офиси

Обществен транспорт

Държавна и общинска администрация

Застрахователни офиси

Дрогерии

Доставчици на платежни услуги

Офиси на телекомуникационни оператори

Зоомагазини

Пощенски и куриерски офиси

Вирни се горе