България се издигна до 59-о място в класацията на “Репортери без граници”

България се издигна до 59-о място в класацията на “Репортери без граници”

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на “Репортери без граници” (RSF) за 2024 г., публикувана в петък по повод 3 май – световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, който включва 180 държави. Тя обаче остава на дъното в рамките на ЕС, където се е изкачила едва с едно място до 23-то, като след нея се нареждат единствено Унгария, Кипър, Малта и Гърция.

Международната организация обяснява подобрението на медийната среда у нас най-вече с факта, че през 2023 г. страната е била под управлението на правителството на Николай Денков, което според оценката ѝ е демонстрирало желание да осъществява реформи в областта на свободата на пресата. RSF посочва още, че българските институции са реагирали бързо на полицейското насилие над журналисти.

Същевременно обаче от организацията за защита на журналистите критикуват управляващите, че не са успели да въведат системни мерки, за да разрешат “ендемичните проблеми” на България, включително този с нарастващия брой на делата шамари (SLAPP). Независимо от напредъка, “Репортери без граници” отбелязва, че индикаторите на България в областта на политиката, икономиката и сигурността остават сравнително ниски.

Година на политически натиск

Глобалната оценка на RSF за свободата на печата през 2024 г. отчита влошаване на заплахите и натиска, идващи от политически лица на световно ниво. От всички пет индикатора, формиращи авторитетната класация (икономически, политически, правен, социален контекст и сигурност), през 2024 г. политическият се срива най-много – средно със 7.6 точки на глобално равнище. Анализаторите предупреждават за свиване на подкрепата и уважението към медийната независимост и увеличение на натиска от страна на държавни и други политически играчи.

„Тъй като през 2024 г. повече от половината от населението на света ще отиде до урните, RSF предупреждава за тревожна тенденция, разкрита в Световния индекс за свободата на печата за 2024 г.: спад в политическия показател. (…) Държавите и другите политически фактори играят все по-малка роля в защитата на свободата на медиите. Това понякога върви ръка за ръка с по-враждебни действия, които подкопават ролята на журналистите или дори превръщат медиите в инструмент за кампании за тормоз или дезинформация”, коментира Ан Боканде, редакционен директор на “Репортери без граници”.

От организацията обръщат специално внимание на очевидната липса на политическа воля от страна на част от международната общност да приложи принципите за защита на журналистите, и по-специално Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на ООН. Войната в Газа е белязана от рекордния брой нарушения срещу журналисти и медии. Над 100 палестински журналисти са били убити от израелската армия, като поне 22-ма от тях са изгубили живота си, докато изпълняват професионалните си задължения.

Окупирана и под постоянен обстрел, Палестина заема 157-мо място от общо 180 държави и територии, наблюдавани през 2024 г., като в категорията сигурност се намира сред последните 10 държави.

От държавите в нашия регион спад със седем места отбелязва Сърбия (до 98-о място), като според “Репортери без граници” проправителствените медии в Белград разпространяват пропагандата на Кремъл, а властите заплашват руски журналисти в изгнание. Самата Русия е на 162 място от 180 държави. Организацията за трета година посочва, че войната, която наскоро преизбраният за пореден мандат руски президент Владимир Путин води срещу Украйна, сериозно се отразява на сигурността на медиите и журналистите в тази страна, заемаща 61-во място в класацията.

Рокади на върха и на дъното

Дори триото на чело на световния индекс за свобода на печата доприняся за спада в общия политически показател. Въпреки че запазва първата си позиция, Норвегия е сред страните, които са претърпели спад по отношение на политическия контекст. Ирландия (8-мо място), където политиците подлагат медиите на съдебно сплашване, отстъпва позицията си на лидер в Европейския съюз на Дания (2-ро място), която е следвана от Швеция (3-то място).

Трите азиатски държави в дъното на миналогодишния индекс – Виетнам, Китай и Северна Корея – отстъпват позициите си на три държави, чиито политически резултати са се сринали – Афганистан, Сирия и Еритрея.

В заключение, от RSF отбелязват, че се очаква много силен натиск във всички региони на света, където през тази година ще се провеждат избори. Организацията дава пример със Словакия, където в навечерието на изборите тази пролет бе разпространен генериран с изкуствен интелект аудиозапис с гласа на журналистката Моника Тодова, чиято цел бе да повлияе на изборните резултати. Според “Репортери без граници” при липсата на регулации за използването на генеративен изкуствен интелект могат да се очакват и други подобни случаи на предизборна дезинформация посредством манипулирани записи.

По повод 3 май (Световен ден на свободата на печата) Асоциацията на европейските журналисти – България отправя покана към всички български журналисти и медийни експерти да участват в седмото националното проучване за свободата на изразяване в страната. АЕЖ-България провежда изследването на всеки две години от 2011 г. насам.

Вирни се горе