България подготвя откриване на консулство в Барселона

 България подготвя откриване на консулство в Барселона

Министерството на външните работи проучва възможностите за разкриване на консулска служба в Барселона. Предстои да бъде уточнен необходимият бюджет и е в ход търсенето на подходяща сграда, съобщи „Хоризонт“.

В началото на февруари Инициативен комитет на българската общност в Каталуния внесе петиция за разкриване на консулство до водещи институции, сред които и външното ведомство.

Сред мотивите в искането, подкрепено от близо 3 600 души, беше бъдещото дипломатическо представителство да обслужва българските граждани, живеещи в автономната испанска област Каталуния, а също в областите Навара и Арагон.

Очаква се това да залегне и в официалните мотиви на външното министерство. В Инициативния комитет вече е получено положителното становище от омбудсмана Мая Манолова.

От парламентарната комисия по жалбите и петициите също са изискали писмeно становище от външния министър по казуса.

Според приложените документи в петицията в автономна област Каталуния живеят и работят близо 50 хил. български граждани, които за консулски услуги трябва да пътуват до посолството в Мадрид на разстояние от 1 400 км в двете посоки.

Все още в Инициативния комитет на българската общност в Каталуния не са получили официално потвърждение от външното министерство на новината за бъдещо консулство в Барселона, съобщи за „Хоризонт“ координаторът Иванка Иванова.

Идната седмица предстоят срещи с представители на българския и испанския бизнес в Каталуния, които също настояват за дипломатическо представителство в автономната област.

Вирни се горе