Българин с номинация за Нобелова награда за мир за 2024г – Валентин Димитров Черпоков, дългогодишен кмет на село Забърдо

 Българин с номинация за Нобелова награда за мир за 2024г – Валентин Димитров Черпоков, дългогодишен кмет на село Забърдо

Понастоящем Валентин Черпоков е общински съветник в Община Чепеларе и сътрудник в Народното събрание

Агенция Форум България, К и П Адвъртайзинг, Български Арт и фолклорен център „Нестия“, „Делта център за изкуства и култура“, Фондация „Бъдност за талантите на България“, „България без граници“, Сдружение за личностно развитие ЛИРА“, БГ „Интерфолк“ и с очакване на още родни неправителствени, културни и патриотични организации подкрепят инициативата българин да бъде предложен за Нобелова награда за мир за 2024 г.

Този декември бе връчена Нòбеловата награда за мир за 2023 г. на иранката Наргиз Мохамади. Учредена през 1895 г. от Алфред Нобел наградата се връчва ежегодно в деня на смъртта на Нобел – 10 декември в Осло.

Бегла статистика показва, че традиционно наградата получават предимно държавни глави, политици, прависти, водачи на движения, рядко писатели и журналисти и то по теми, свързани с горещите зони на деня и глобални въпроси.

Българи са предлагани за Нобелова награда, но единствено за литература, като единственият, който я е получил до днес е роденият в Русе Елиас Канети, който има български корени.

Никога досега не е издигана кандидатура на българин за Нобелова награда за мир и е редно да го направим, като разбием клишето да се номинират и избират политически ръководители на държави, чиято работа е да съблюдават за опазването на мира, като членове на ООН и според подписаните международни спогодби.

Ето защо няколко културни организации решиха, че е време България да предложи номинация за Нобел за мир за 2024 г. на човек от народа, който с действията си от десетилетие се бори за мира, единството между народите и добруването на нациите.

Кметът на малкото родопско село Забърдо Валентин Черпоков -единствен в света, изгражда във високопланинското селце паметник „Гълъб на мира“, направен от 250 излезли от употреба войнишки каски. Монументът представлява бял гълъб с клонче в човката и две ръце, обгърнали земното кълбо. Той е с височина 5 метра и тегло 200 кг. Дело е на Антон Урдажиев – талантлив родопски скулптор и носи послание за мир и добруване на хората по цял свят.

През 2023 г. кметът на прочулото се „евросело“ организира първия по рода си Европейски фестивал „Гълъб на мира“, под надслов "Да запазим мира по света“. Пред монумента „Гълъб на мира“ в небето в Деня на Европа – 9 май полетяха 78 гълъба по повод 78-те години, изминали от края на Втората световна война.

В момента Валентин Черпоков е осигурил нови…..каски, за да впише с тях в склоновете на най-старата планина на Балканите – Родопа, думата „Мир“. Поредната инициатива на креативният дългогодишен кмет, а сега общински съветник ще бъде открита на 9 май 2024г. Поканени ще бъдат представители на външните министрества на страните Украйна, Русия и на НАТО.

„От десетилетия се боря за ненасилствена борба за демокрация и човешки права, за изграждане на по-добре организиран и по-мирен свят. Смятам че България, която е на кръстопът между континентите и жителите на малко село като Забърдо могат да се борят и да имат принос за непрекъснато развитие на демокрацията и мира“, каза Валентин Черпоков.

kaski

kmet

sklupt

Вирни се горе