Българи и гърци осъществяват успешен "винен" проект за над 500 000 евро в Смолян и Кавала

Българи и гърци осъществяват успешен "винен" проект за над 500 000 евро в Смолян и Кавала

Българи и гърци осъществяват успешен "винен" проект за над 500 000 евро в Смолян и Кавала. За реализиращата се идея разказа на местната конференция "Европа в България: Общо бъдеще" в Смолян ръководителят на проекта с акроним "LAKOSTO" Сийка Радева. Дискусията се състои в родопския град по проект на БТА, осъществяван с подкрепата на Европейската комисия.

Проектът ни спечели финансиране по Програмата "Интеррег Гърция - България". Той бе пилотен с участието на частни фирми, уточни Радева. Водещи са гръцките лозаро-винари "Лаликос и партньори". Те установяват, че пазарът на виното е пренаситен, а пазарът в България е обещаващ. С отпуснатите средства във винарната в Кавала е доставено ново френско оборудване - преса, винификатори, бурета. Това води до увеличаване на производствения капацитет.

В България реализирането на проекта е свързано със старт на ново предприятие. Дружеството "Винос" ремонтира стара сграда, която е служела за сладкарски цех. Помещението става място за търговия с вина. Има потенциална възможност за дегустации, а дейността е насочена към търговци, ресторантьори и хотелиери не само от региона, но и от страната, а целта е мястото да стане и туристическа атракция. Закупен и е микробус за дистрибуция на продукцията, предстои пускането на уеб-сайт.

Това бе нелек проект, трудностите не бяха малко, обобщи Радева. Като един от проблемите тя изтъкна повишаването на цените на строителните материали. Думата на конференцията взе и представителят на гръцката страна Константинос Пападопулос. Той също отбеляза, че проектът е бил предизвикателство.

Вирни се горе