Български и гръцки радиолюбители подписаха в Смолян меморандум за съвместни действия при бедствия и аварии

 Български и гръцки радиолюбители подписаха в Смолян меморандум за съвместни действия при бедствия и аварии

Българската федерация на радиолюбителите (БФРЛ) съвместно с общините Смолян и Кърджали проведе национално упражнение за използване на радиолюбителските комуникации след природни бедствия, крупни промишлени аварии и др. подобни. В радиотренировката взеха участие 56 любителски радиостанции от 24 области на страната. Главната радиостанция LZ1BFR, водеща радиомрежата,

беше разположена и устроена в района на Роженските поляни на връх „Света Неделя” на 1700 м. надморска височина. Нейното провеждане трябваше да даде отговор на следните цели:

Проверка готовността на бьлгарските любители за действия при вьзникване на природни бедствия и аварии, на базата на наличния човешки и технически ресурс. Да се провери техническата вьзможност и уменията на участниците

за действия при всякакви атмосферни условия. Незабавно реагиране на вьзникнало сьбитие. Независимост в действията на любителите от атмосферните условия и енергийните ресурси / източници/.

След тренировката , се проведе семинар, в който бьлгарските любители и грьцките им колеги обмениха взаимен опит за техни действия при реално вьзникнали сьбития в двете страни.Подписан бе меморандум между двете федерации за сьвместни действия , сьтрудничество и взаимопомощ при вьзникване на бедствия и аварии . Отправена е покана кьм Турската федерация на радиолюбителите да подпишат меморандума. Гостите и участници в семинара дадоха висока оценка на постигнатите резултати в радиотренировката. Отправиха се препорьки за по-често провеждане на такива упражнения с цел поддьржане в постоянна готовност на бьлгарските радиолюбители и свьрзочна техника , за своевременно реагиране в случаите на необходимост за оказване сьдействие и помощ на дьржавните органи и институции.

Радиотренировка бе организирана и проведена сьвместно с БФРЛ/ Бьлгарска федерация на радиолюбителите/ и радиоклубовете в Смолян и Кьрджали , под егидата на Председателя на федерацията Виктор Ценков и кметовете на общините Смолян и Кърджали Николай Мелемов и Хасан Азис. Като гости и наблюдатели присьстваха : Енчо Господинов, личен сьветник на еврокомисаря Кристалина Георгиева, комисар Гатев, шеф на „Дирекция бедствия и аварии „ при МВР София, комисар Пойдовски от ПБЗН- Смолян и колегата му от Кърджали комисар Тодоров, президента на Грьцката федерация на радиолюбителите Манос Даркадакис и Христос Коуг,отговорник „Бедствия и аварии на” Грьцката федерация.

Вирни се горе