#БъдещетоЕТвое: Мартин, който се надява стандартът на живот в Източна Европа да се изравни с този в Западна

 #БъдещетоЕТвое: Мартин, който се надява стандартът на живот в Източна Европа да се изравни с този в Западна

Мартин Стефанов е дерматолог , според когото медицината в България не отстъпва нито на европейското, нито на световното ниво.

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

Мартин пред People of Sofia:

„Казвам се Мартин Стефанов, роден в Южна България, израснал в Северна, учил в Източна, понастоящем живеещ в Западна. Да, обичам да сменям обстановката и да има динамика, определям се като космополитен човек. В момента работя като лекар в Александровска болница, където специализирам дерматология и венерология, както и в клиника Ви Дерм, където основно се занимавам с естетичната част на моята професия. Правя хората да изглеждат красиви, което ги кара да се чувстват добре. Решението да запиша медицина и да стана лекар не беше лесно. Моите родители са далеч от тази сфера, но винаги са ме напътствали към лекарската професия. Усещаха я като моята. Иначе съм завършил търновската природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ с биология и здравно образование. Мечтаех да се занимавам с изкуство, музика и актьорско майсторство, но през годините осъзнах, че имам потенциал да се занимавам с най-значимата професия според мен, а именно лекарската. Така и стана. Записах медицина в Медицински университет – Варна, а след четвърти курс се преместих в Медицинския в София, тъй като възможностите за реализация след завършването бяха по-големи. Не съжалявам за това си решение.

Защо избрахте точно тази специалност?

Вечната дилема пред един завършващ лекар е каква специалност да избере. В началото мислех за офталмология, тъй като имам роднина с такова заболяване и бяхме неотлъчно заедно през цялото лечение. Ограничените възможности за оперативна дейност у нас обаче ме отказаха бързо. След това се спрях на акушерство и гинекология и работих с един от най-добрите онкогинеколози у нас – помагах в клиничните проучвания, а не в оперативната дейност. Дългите работни смени, натовареният график и безкрайната отговорност за два живота ме накараха да се преориентирам. Една щастлива случайност ме насочи към дерматологията. Започнах като доброволец в софийската ВМА – прекрасно отделение, в което човек може да научи много. След седем месеца започнах специализация, а година по-късно се преместих в клиниката в Александровска, която от самото си създаване е златният стандарт за лечение на заболявания в тази специалност. Ако трябва да съм честен, избрах дерматологията, защото е семейно ориентирана специалност, тоест спешността е редуцирана, което би позволило пълноценен личен живот и семейство. Също така съчетава клиника, хирургия и естетика, което я прави изключително комплексна специалност.

Какво е нивото на родните специалисти спрямо тези в другите европейски страни?

Медицината у нас не отстъпва по никакъв начин нито на европейско, нито на световното ниво. Проблемите в здравеопазването, особено чисто политическите такива, създават лъжливо усещане, че тук нещо не е наред, което провокира напрежение между пациенти и лекари. Моят личен опит и работата с колеги показват, че академизмът в България е изключителен. Много лекари са на водещи места в европейски и световни организации както като участници, така и като лектори. У нас се прилагат последните новости в лечението както в терапевтичен, така и в оперативен план. За жалост се забелязва разделение между болниците в големите и малките градове, поради липса на модерна апаратура и персонал, но мисля, че с правилните мерки този въпрос ще бъде решен в полза на пациентите.

Как виждаш своето бъдеще в личен и професионален план?

Винаги гледам нещата в перспектива. В личен план искам да създам здраво семейство. Всеки познат знае, че съм много близък с моите родители и близки. Използвам всяка възможност да бъда с тях, защото тези моменти са безценни. Колкото до кариерата, по-скоро съм пред дилема дали да остана да работя в държавна болница или да се отдам на лична практика. Дали да направя свой кабинет или пък да продължа на сегашната си месторабота, която много харесвам. Дали да остана в София или да се върна в родния си град. Неизвестните са много и за момента не бързам с това решение, защото съм сигурен, че всичко ще се случи така, както трябва.

Как виждаш бъдещето на ЕС и Европа като цяло?

Безкраен въпрос. Промените в ЕС се случват изключително бързо, което се дължи на много фактори. Постоянно се вземат противоречиви решения, резултатът от които не е напълно ясен, но бъдещето ще покаже. Надявам се Европа да се запази единна, а стандартът на живот в страните от Източна Европа постепенно да се изравни с този в Западна и съответно по-малко българи да търсят възможности навън и да останат в своята родина.“

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект .

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за здравеопазването. Здравеопазването, благосъстоянието и здравословният начин на живот са от жизненоважно значение за всички. Пандемията от коронавирус разкри необходимостта от съвместна работа за изграждане на по-силни здравни системи и опазване на физическото и психичното здраве на европейците. Националните правителства носят основната отговорност за здравеопазването и медицинските услуги, а здравните политики на ЕС могат да допълват и засилват техните действия. Когато всеки европеец изразява своите мнения, надежди и опасения, може да влияе на начина, по който се предоставя здравно обслужване в Европа.

Бюро на ЕП – София

Вирни се горе