Айфеловата кула празнува 120-а си годишнина

Айфеловата кула празнува 120-а си годишнина

Символът на Франция – ще отбележи своя 120-и рожден ден със светлинно шоу. “Желязната дама” ще бъде осветена 12 минути от 120 000 крушки. Всяка нощ през следващите три месеца магията ще се повтаря, информира Евро нюз. През 1884 г. на двамата главни инженери от фирмата на Густав Айфел – Емил Нугие и Морис Коешлин, им хрумва да изградят едно наистина високо съоръжение. За реализирането на проекта те привличат на своя страна архитекта Стефан Совестър. Кулата е висока 320.75 метра. В зависимост от околната температура височината ѝ може да се промени най-много с 8 см заради разширението на метала. При буря максималното отклонение е 15 см. Изградена е от пудлинговано желязо. Конструкцията ѝ съдържа над 18 000 метални части и 2 500 000 нита, тежи над 10 000 тона. До върха се стига по 1792 стъпала, което е годината на обяваване на Първата Френска Република. В построяването участват 50 инженери и 132 работници.

Имайки предвид мерките за сигурност по това време, забележителен е фактът, че само един работник е намерил смъртта си при построяването на кулата (по време на инсталиране на асансьора на Отис). След серия изчисления инженерите извиват подпорите така, че кулата да устоява на ветровете. От създаването ѝ насам тя е била пребоядисвана 17 пъти, или по един път на всеки 7 години. Според нейния създател боядисването е гаранция за съхранението на металните конструкции. Цветовете са били сменяни няколко пъти: отначало кафяво-червено, след това бежово-жълто и последно – бронзово. Използвани са различни нюанси, за да може цветът да остане неизменен за очите на зрителите. За да бъде боядисана кулата, са нужни 60 тона боя и 25 бояджии трябва да работят повече от една година.

Последното пребоядисване е започнало през декември 2001 и е завършило през юни 2003. Легендарната кула не е единственият рожденик. В празника на годишнините се включи и автомобилната компания „Ситроен", която отбеляза 90-та си годишнина. Като реверанс към културния паметни автомобилната компания дори ще плати сметката за тока. Връзката между „Ситроен" и Айфеловата кула съществува от много години. Тя започва с билборд на автомобилната компания стоял върху символа на парижани от 1925 до 1934 година.

Вирни се горе