Астрономи очакват ясно небе за първите тестови наблюдения с новия телескоп на НАО – Рожен

Астрономи очакват ясно небе за първите тестови наблюдения с новия телескоп на НАО – Рожен

През следващите седмици предстоят първите тестови наблюдения от Обсерваторията в Рожен с новия 1.5 – метров телескоп, който бе доставен в НАО в края на миналата година, според информация от Никола Петров, директор на НАО – Рожен. Официалното откриване на новия роботизиран телескоп ще се състои на 1 юли, предаде БТА.

Предвидените тестови наблюдения зависят изцяло от метеорологичните условия, уточнява Никола Петров. Астрономите се надяват през следващата седмица да има ясно нощно небе, за да успеят да тестват телескопа AZ 1500, изработен от австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH. С доставката на роботизирания телескоп от най-ново поколение, НАО – Рожен запазва позицията си като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, каза Никола Петров. Произведеният в Австрия телескоп е доставен по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН, уточняват от НАО-Рожен. С новото оборудване ще се извършват и дистанционни астрономически наблюдения в напълно автоматизиран режим. За първите тестови наблюдения ще се включат дистанционно австрийски експерти от фирмата производител.

Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с изключително прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции, посочват от обсерваторията.

Вирни се горе