Мащабна акция на Европейската прокуратура в България, обиски и арести

Мащабна акция на Европейската прокуратура в България, обиски и арести

Европейската прокуратура в София е извършила обиски на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура в България на обща стойност над 241 милиона евро.

Над 100 полицаи и агенти от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) са участвали в обиските, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, предава "Фокус“.

Първият разследван проект е за участъка между градовете Костенец и Септември от жп линията София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Стойността на проекта е над 130 милиона евро.

Вторият проект е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово – част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас – финансиран от Кохезионния фонд, по Оперативна програма "Транспорт“ и "Транспортна инфраструктура“ в размер на над 111 милиона евро.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура“, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването е разкрило факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой на стойност над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от криминално проявени лица, се подчертава в съобщението.

При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от Национална компания "Железопътна инфраструктура“ във връзка с усвояването на еврофондовете. Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.

Вирни се горе