Асен Василев в Смолян: "Промяната ще се случи, ако всички се събудим и работим заедно"

Асен Василев в Смолян: "Промяната ще се случи, ако всички се събудим и работим заедно"

Докато всички не се събудим и не започнем да работим заедно, няма как промяната да се случи. Това заяви от Смолян съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който беше посрещнат от водача на листата в Смолян Михаил Камбарев и екипът му.

Той изброи проблемите, които хората от региона са му споделили. “Основният е свързан с инфраструктурата. Придвижването е много трудно. Много трудно се стига от едно място до друго особено когато става въпрос за спешни случаи, за линейки. По Плана за възстановяване е предвидено най-накрая в България да заработи хеликоптерна медицинска помощ така, че да може да се стига бързо, даже и при лоша инфраструктура. Другото нещо, което чуваме много често в региона, е, че особено по-малките населени места са феодализирани. Една партия, един кмет са завзели всичко. Ако не си от тази партия, е много трудно да си намериш работа. Има натиск върху хората - от дървата за огрев, до абсолютно всички други работни места. Същото нещо чуваме и от бизнеса. Посещенията, които направихме, не само в Смолянска област. Виждаме събуждане на планината. Това е много добре за региона. Докато всички не се събудим и не започнем да работим заедно, няма как да се случи промяната. Двама, трима, петима, сто човека няма да направят промяната в България. Всички трябва да запретнем ръкави, да спре да ни е страх и да започнем да работим и да се борим така, че да имаме един наистина по-добър живот”, добави Асен Василев.

vasilev

Съпредседателят на ПП успокои хората от региона за предстоящата зима. "Цената на електроенергията за бита остана такава, каквато беше миналата година. Цената на електроенергията за бизнеса е на 250 лв. на мегават/час и ще остане такава. Бизнесът също не би трябвало да очаква сътресения. Цената на дървата за огрев, доколкото знам, драматично е нараснала, като тук трябва да се разговаря с общините защо това е така, тъй като разходите по събирането на дървата не са нараснали. Дърва има, въпросът е къде отиват. Не сме започнали да добиваме по-малко, отколкото преди това. Държавата може и трябва да се намеси в лицето на Горските стопанства така, че дървата да стигат до гражданите за отопление, а не до Завода за целуоза. Големият пик на инфлацията, свързан с растежа на енергоизточниците, е изконсумиран. Електроенергията вече не расте от доста време. Цената на газа за региона е важна за едно-две предприятия, но няма драмтично широка газификация", посочи той.

Асен Василев припоми, че по време на кабинета на "Продължаваме промяната" разпределението на средства по общини започна да става на база какви са нуждите им, а не на принципа коя община е приближена до дадено правителство. "Това, което трябва да се случи тук, е инвестиция така, че основните артерии да се почистват наистина, да не се правят през ТРП договори, където се прави основен ремонт, който обаче е без приемателна комисия, без гаранция и след година-две започват пак да се появяват дупки, а строителят не е отговорен за това. Да се направят истински поръчки и да се дадат повече средства на самите общини. Общините подават проекти, посочват кои са им най-важните, подреждат ги по важност. След което всяка община си получава средствата директно от централния бюджет, за да може да изпълни тези проекти. Оттам-нататък отговорността отива при кметовете", обясни той.

"Ако управляваме отново, ще работим с АПИ така, че да се намери вариант за истински скоростен път между Пловдив и Асеновград. Този вариант трябва да се види откъде трябва да мине трасето, след което да се остойности. След това да тръгне план за проектиране и евентуално след това да се направи пътят", каза Василев в отговор на въпрос на Smolyannews.com

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" припомни и проблема със сметопочистването в Смолян и положителното развитие по въпроса. "Най-накрая са започнали да чистят улиците, когато графиците за почистване са станали публични. Това, което се разкри, че в един и същи ден се прави и опесъчаване, и метене на улиците - е смехотворно. Това са пари, които се плащат двойно. Точно по този начин във всяка една система в държавата виждаме такива небивалици. Те струват милиони. Тук сме, за да подкрепим усилията в Смолян и региона и да кажем на българските граждани много ясно, че малко по-малко и стъпка по стъпка започваме да спираме такива неща навсякъде, където ги намерим. Независимо дали става въпрос за асфалтиране на петорни цени, или за крадене от сметопочистването", категоричен бе Асен Василев.

promiana

Водачът на листата на “Продължаваме промяната” в Смолян Михал Камбарев сподели наблюденията си, че страхът на хората от ГЕРБ и ДПС е намалял и определи това като добра новина. “Вече сме на средата на кампанията. Обиколихме доста населени места. Планираме да посетим над 80 градове и села, може би в половината вече се видяхме с хората. Добрата новина е, че хората ни посрещат много радушно. Страхът, който наблюдавахме преди от ДПС и ГЕРБ, започва да намалява, включително и в Борино, което е родното място на Карадайъ. Виждам много смели хора, които ни казват: “На нас ни писна от ДПС. Повече не искаме ДПС”. Общините на ДПС са най-бедните в България. До момента екипът в Смолян работеше много усилено и по време на парламентарната дейност, и сега в кампанията. Успяхме да постигнем много победи. Една от тях е пътят към Гръция. Договрихме границата между Рудозем и Ксанти да бъде отворена, включително и на ниво министър-председател. Работи се усилено. Вече се асфалтира и очакваме другата година да можем да я изпозлваме и да ходим на море оттам”, посочи той.

Камбарев припомни и случая с кмета на Доспат. “Шефът на ВиК беше достатъчно смел да отиде и да направи проверка на бетоновия възел, който е на кмета на Доспат. Там се оказа, че за 5 години кметът не е плащал никаква вода. Кметът се оправда, че не е получавал фактури, което звучи много смешно. Приветстваме всеки човек, който се присъединява към каузата на “Продължаваме промяната” да продължим борбата срещу корупцията, защото това са нашите пари”, добави кандидат-депутатът.

Михал Камбарев наблегна и на нуждата от привличане на инвестиции в региона. “Това, което направихме до момента, е нещо, което до известна степен е безпрецедентно за България. България до момента има някои общини, които имат екип за привличане на инвестиции. Смолян е първата област, която създаде такъв екип, и той е по западноевропейски модел. Привлякохме много опитен човек, който в последните 6 години е отговорен за развитието на Пловдив и затова да има толкова привлечени инвестиции. Този човек обучи кадрите тук и тези кадри продължават да работят”, допълни още той.

ase vas

Гласувайте с № 9 за ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ПРОМЯНАТА!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация!

Вирни се горе