Архимандрит Висарион ще служи на Сретение Господне в храм ,,Св. Неделя"

Архимандрит Висарион ще служи на Сретение Господне в храм ,,Св. Неделя"

На 2 февруари Църквата е отредила да се чества един от 12-е Господски празници – Сретение Господне. На този ден /събота/ от 9 часа като предстоятел на храма ,,Св. вмчц. Неделя" в гр. Смолян, кв. Райково, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави празничната божествена св. Литургия. Заедно с него ще служат иконом Запрян Шиков и иподякони. Ще пее църковният хор.

Празникът припомня едно знаменателно събитие – представянето на Младенеца пред Господа на 40-ия ден след раждането Му, донесен в храма от Майка Му Дева Мария и от Йосиф. Тази среща /сретение/ е описана паметно в Евангелието от св. апостол Лука /2 глава/:

„А когато се изпълниха дните на нейното очистяне, според закона Моисеев, донесоха Го в Иерусалим, за да Го представят пред Господа, както е писано в закона Господен…Тогава имаше в Иерусалим един човек, на име Симеон; и тоя човек беше праведен и благоговеен, и чакаше утехата Израилева; и Дух Светий беше върху него. Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен. И дойде по вдъхновение в храма. И когато родителите донесоха Младенеца Иисуса, за да извършат на Него обичая по Закона, той Го прегърна, благослови Бога и рече: сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля.“

Нека и ние заедно в храма отново да възхвалим Светлината на света, Младенеца, донесъл любовта и спасението на човечеството!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе